Seful FMI criticat de oficiali europeni pentru „un atac confuz si nechibzuit” la bancile din UE

Mai multi oficiali europeni, inclusiv Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, au criticat-o pe Christine Lagarde, director general al FMI si fost ministru de finante al Frantei, pentru "un atac confuz si nechibzuit" asupra bancilor europene dupa comentariile acesteia de la conferinta anuala a Federal Reserve, transmite Financial Times (FT), citat de Mediafax.

Lagarde a declarat, in timpul discursului sustinut la conferinta anuala a Fed de la Jackson Hole, Wyoming, ca bancile europene aflate in situatii dificile au nevoie "urgenta" de recapitalizare, iar sprijinirea acestor institutii de credit este cheia pentru "taierea lanturilor de contagiune" din zona euro.
Oficialii europeni considera insa ca, prin aceste declaratii, Lagarde a demonstrat ca nu intelege dificultatile actuale ale bancilor europene.

„Problema cheie este finantarea. Bancile din unele tari au avut probleme in ultimele saptamani sa obtina lichiditate, iar presiunea se va acumula. Sa vorbesti despre capital este un mesaj confuz. Toata lumea - politicieni, autoritati de reglementare, alti oficiali - este foarte ingrijorata", a afirmat pentru FT un oficial al unei banci centrale.

Oficialii citati, ingrijorati ca afirmatiile lui Lagarde vor induce si mai multa teama pe pietele financiare, au afirmat ca ii vor cere acesteia sa-si clarifice comentariile.

Politicienii si agentiile de reglementare din Europa incearca sa puna la punct un plan care sa calmeze temerile investitorilor privind expunerea bancilor pe datoriile de stat din sudul zonei euro.

Testele de stres derulate in Europa de autoritatile UE nu au aplanat tensiunile din pietele financiare privind capacitatea bancilor de a rezista intrarii in incapacitate de plata a unui guvern european sau unei deteriorari severe a portofoliilor de credit din regiune.

„Trebuie sa rupem legatura dintre suverane si banci, in special in Spania si Itali", a afirmat pentru FT un reprezentant al unei agentii de reglementare.

Aluzia facuta de Lagarde in weekend catre folosirea Fondului European de Stabilitate Financiara pentru recapitalizarea fortata a bancilor este de asemenea considerata drept neinspirata de catre unii oficiali, care cred ca fondul ar fi mai bine utilizat pentru imbunatatirea lichiditatii din sistem.

In discursul sustinut tot la Jackson Hole, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet a respins posibilitatea unui deficit de lichiditate in Europa, afirmand ca masurile de combatere a crizei financiare previn un astfel de scenariu.

Citeste si Jurnalul!

Foto: EPA / Intact Images

Ultimele știri