Antena Căutare

Seismologii din Ucraina avertizeaza: Vrancea "s-a trezit"

Specialistii ucraineni avertizeaza ca zona Vrancea "s-a trezit" si spun ca se asteapta la un seism major din aceasta zona, care s-ar putea extinde si pe teritoriul Ucrainei

Un numar de 248 cutremure de pamant, variind de la "foarte slab" la "moderat" au avut loc saptamana trecuta in Europa, relateaza agentia ucraineana de presa Ukrinform, cu referire la un bilant al Centrului seismic european.

De regula, miscarile telurice au avut loc in regiunile muntoase din Grecia, Turcia si alte cateva tari din Balcani si nu au provocat dezastre.

Din pacate, mentioneaza Ukrinform, citata de Agerpres, "s-a trezit" si cunoscuta zona seismica Vrancea din Romania, asociata cu unele previziuni despre un viitor cutremur extrem de grav si care s-ar putea extinde si pe teritoriul Ucrainei.

La 13 octombrie, aici a avut loc un cutremur de 2,9 grade, pe o scara de la 1 la 12 grade, la o adancime de 126 km. Epicentrul acestuia a fost localizat la 48 km nord-vest de orasul romanesc Buzau.

In acest context, agentia ucraineana de presa aminteste ca Buzaul si imprejurimile sale au avut de suferit de nenumarate ori in trecut in urma stihiei subterane. In secolul XX, in zona Vrancea au avut loc circa 30 de cutremure cu o magnitudine de 6,5 grade pe scara Richter si mai mult. Seisme cu magnitudinea de peste 7 grade au avut loc in 1940 si 1977 si au avut consecinte devastatoare pentru Romania, mai subliniaza Ukrinform.

Astfel, cutremurul din 1977 a ucis numai la Bucuresti 15.000 de persoane, noteaza agentia ucraineana de presa, exagerand numarul victimelor. In realitate, seismul de 7,4 grade pe scara Richter s-a soldat in 1977 cu aproape 1.600 de victime, dintre care 1.424 in Bucuresti.

Miscarile telurice din Carpati se distribuie pe o suprafata extrem de mare. Astfel, in 1944, miscarea scoartei terestre s-a resimtit pe o suprafata de 2 milioane de metri patrati, mai adauga Ukrinform.

Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, a declarat ca aceste avertismente sunt "povesti". "Oamenii nu au de ce sa se teama. In doi ani, in lume au loc peste 48.000 de cutremure. Toate aceste cutremure sunt absolut normale", a spus Marmureanu.

Sursa: jurnalul.ro

Stare de urgenta in nordul Columbiei, in urma unei scurgeri masive de carburant... SPECIAL: Romanii din Strasbourg sunt buni de pus la panoul de onoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x