Senatorii americani depun jurământul joi, înainte de începerea marţi a procesului istoric al destiturii lui Donald Trump

Senatorii americani, însărcinaţi să-l judece de marţi pe Donald Trump, depun joi jurământul în faţa preşedintelui Curţii Supreme, care va prezida acest proces istoric de destituire, relatează AFP.

Dosarul inculpării preşedintelui american - doar al treilea din istoria Statelor Unite vizat de un asemenea proces - a fost transmis în mod oficial miercuri Senatului.

Donald Trump urmează să fie judecat cu privire la două capete de acuzare - abuz de putere şi obstrucţionarea activităţii Congresului. El este acuzat de faptul că a exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru a deschide o anchetă împotriva lui Joe Biden, un potenţial rival în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Donald Trump a fost inculpat la 18 decembrie de Camera Reprezentanţilor, în care opoziţia democrată este majoritară, într-un vot de "impeachment" care a urmat, cu excepţii foarte rare, liniile celor două partide.

La fel de împărţită între democraţi şi republicani, Camera a aprobat miercuri numirea a şapte aleşi însărcinaţi să fie procurori în proces şi transferul dosarului în Senat.

Republicanii sunt majoritari în Senat, cu 53 din 100 de mandate, iar Donald Trump urmează aparent să fie achitat.

Într-o ceremonie solemnă, preşedinta democrată a camerei Nancy Pelosi a semnat apoi actul inculpării.

. signs the Articles of Impeachment -- WATCH live:

— CSPAN (@cspan)

”Azi intrăm în Istorie”, a declarat ea.

”Este atât de tragic pentru ţara noastră că faptele preşedintelui (...) ne-au adus aici”, a adăugat ea, zâmbind larg, un zâmbet criticat imediat de susţinărtorii preşedintelui.

Cei şapte reprezentanţi democraţi desemnaţi să reprezinte acuzarea împotriva lui Donald Trump au traversat, apoi, culoarele Capitoliului, escortaţi, pentru a preda dosarul acuzării Senatului.

House impeachment managers walk the through the Capitol to the Senate

Watch more:

Citește și
colaj de fotografii cu anamaria prodan si laurentiu reghecampf
Reacția Anamariei Prodan, după ce au apărut primele imagini cu Laurențiu Reghecampf pupat de amanta sa
Reacția Anamariei Prodan, după ce au apărut primele imagini cu Laurențiu Reghecampf pupat de amanta sa
colaj de fotografii cu angelina jolie intrun plover gri și fusta alb
Angelina Jolie, apariție îngrijorătoare în public. Paparazzi au surprins detalii care trădează cât de slabă este
Angelina Jolie, apariție îngrijorătoare în public. Paparazzi au surprins detalii care trădează cât de slabă este
colaj de imagini cu morgana din videoclipurile la manelele ei
O mai ții minte pe Fata Morgana? Iată cum arată acum Alina Cristina Coman, după ce a învins cancerul de piele
O mai ții minte pe Fata Morgana? Iată cum arată acum Alina Cristina Coman, după ce a învins cancerul de piele
Mai multe articole

— CSPAN (@cspan)

”FEBRĂ PARTIZANĂ”

La sosirea celor şapte aleşi, preşedintele republican al Senatului Mitch McConnell a anunţat că ei vor fi primiţi joi pentru a le prezenta în mod oficial actul inculpării senatorilor.

Preşedintele Curţii Supreme a Statelor Unite John Roberts, însărcinat de Constituţie să prezideze procesul, îi va pune apoi pe senatori să jure ”să facă dreptate în mod imparţial”.

Procesul începe ”cu adevărat” marţi, a precizat McConnell.

”Este un moment dificil pentru ţara noastră, dar pentru asta au creat părinţii fondatori Senatul”, a adăugat acest apărător loial al lui Donald Trump.

”Sunt sigur că această adunare se va putea ridica deasupra viziunii pe termen scurt şi febrei partizane şi va putea servi interesele pe termen lung ale naţiunii noastre”, a spus el.

Potrivit unui oficiall de rang înalt din administraţia Trump, procesul nu ar urma să dureze mai mult de două săptămâni, ceea ce îi va permite preşedintelui să se întoarcă hotărât în campania sa în vederea realegerii.

În această perioadă, senatorii urmează să asiste la audieri, fără să iasă din sală şi respectând cea mai mare tăcere. În cazul în care există întrebări către părţi, ele vor fi adresate în scris lui John Roberts, care le va citi apoi cu voce tare.

Procurorul-şef este Adam Schiff, una dintre oile negre ale lui Donald Trump. Preşedinte al Comisiei Informaţiilor din cadrul Camerei Reprezentanţilor, acest ales în vârstă de 59 de ani a supervizat ancheta în vederea destituirii preşedintelui, care i-a pus mai multe nume, între care ”Schiff vicleanul”.

Echipa sa este alcătuiră din alţi şase parlamentari democraţi, între care şi Jerry Nadler, alt inamic jurat al locatarului Casei Albe. Alături de trei femei - două de culoare şi o hispanică -, echipa reflectă diversitatea partidului.

Nancy Pelosi a precizat că i-a ales datorită ”experienţei lor juridice”, întrucât este vorba despre foşti procurori, un avocat şi o fostă şefă din poliţie.

”ÎNŞELĂCIUNE”

”Iată-ne aici: altă înşelăciune orchestrată de democraţii-care-nu-fac-nimic”, a comentat Donald Trump, care se declară victima unei ”vânători de vrăjitoare” fără precedent.

Donald Trump "n-a făcut nimic rău”, a reafirmat Casa Albă. ”El abia aşteaptă să beneficieze în Senat de drepturile pe care doamna Pelosi şi democraţii din Cameră i le-au refuzat şi se aşteaptă să fie complet dezvinovăţit”, a anunţat într-un comunicat Stephanie Grisham.

Până acum republicanii au rămas sudaţi în jurul preşedintelui lor, ceea ce prevesteşte, mai puţin în cazul unei enorme surprize, achitarea sa. Este nevoie de o majoritate de două treimi pentru a-l destitui.

Cu toate acestea, democraţii speră ca procesul să releve noi elemente stânjenitoare pentru Donald Trump şi reclamă audierea a patru consilieri apropiaţi ai preşedintelui.

Ei urmăresc să dovedească faptul că Trump a blocat un ajutor militar destinat Ucrainei pentru a o obliga astfel să deshidă o anchetă compromiţătoare cu privire la Joe Biden, alcărui fiu, Hunter Biden, a făcut mult timp afaceri în această ţară.

”Acesta este şi procesul Senatului”, a apreciat Jerry Nadler. ”Vom vedea dacă ei aceptă să facă un proces echitabil, autorizând martori, sau dacă vor să muşamalizeze scandalul”, a lansat el.

Sursa : news.ro

Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal. Cum a fost gândit parcursul jucătorului 456
Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal interpretat de actorul Lee...
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021. Taurii sunt nemulțumiți de relația actuală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021 spune că Taurii sunt nemulțumiți de ceva timp de...
Parteneri
Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi
Ca în fiecare an până acum, românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să facă schimbări în program. E vorba despre schimbarea orei. Acum, în octombrie 2021, în ultimul weekend din lună ceasul trebuie dat cu o oră înapoi. Când se face trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021.
Catine.ro
Ultimele știri