Antena Căutare

Senatorii ruşi aprobă reforma constituţională prin care Putin îşi deschide calea rămânerii la putere până în 2036

Senatorii ruşi au adoptat miercuri reforma constituţională adoptată în aceeaşi zi de către deputaţi, care îi deschiderea calea rămânerii la putere lui Vladimir Putin până în 2036, relatează AFP.

Reforma a fost susţinută prin vot de către 160 de senatori din cadrul Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus. Unul a votat ”împotrivă”, iar alţi trei s-au abţinut.

Textul este necesar să fie aprobat de parlamentele regionale - cu o majoritate de două treimi -, înainte să fie supus unui ”vot popular” al ruşilor, prevăzut la 22 aprilie.

Aceste amendamente constituţionale sunt ”una dintre problemele cele mai importante din istoria modernă” a Rusiei, a apreciat înainte vot preşedinta Consiliului Valentina Matvienko.

Textul adoptat conţine amendamentul adoptat marţi de deputaţi în vederea ”repornirii” de la zero a contorului mandatelor prezidenţiale, ceea ce-i dă lui Putin dreptul să candideze în alegerile prezidenşiale din 2024 şi 2030.

Matvienko şi-a exprimat susţinerea faţă de acest amendament, apreciind că ”Vladimir Putin trebuie să aibă dreptul să participe la noi alegeri”.

”El a repus ţara pe picioare. El este recunoscut ca unul dintre principalii lideri mondiali”, a adăugat ea.

Vladimir Putin a luat pe toată lumea prin surprindere în ianuarie, când a anunţat o vastă reformă constituţională, percepută un mijloc de a-şi păstra influenţa după 2024.

El a luat din nou ţara prin surprindere marţi, anunţând că este în favoarea ideii uneirelaxări a reglementărilor cu privire la limitarea numărului mandatelor prezidenţiale.

Sursa : news.ro

Accident cumplit! Două trenuri de metrou s-au ciocnit în Mexic. Zeci de persoane sunt rănite, iar o persoană a decedat-V... Un avion de vânătoare de tip F-16 se prăbuşeşte în apropiere de Islamabad, iar pilotul moare, în timpul unei repetiţii î...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x