Senatul SUA a adoptat în unanimitate o rezoluţie care recunoaşte genocidul armean, spre marea nemulţumire a Turciei

Senatul Statelor Unite a adoptat joi, în unanimitate, o rezoluţie care recunoaşte drept genocid atacurile în masă împotriva armenilor din Turcia, de acum un secol, spre marea nemulţumire a Turciei, tensionând şi mai mult relaţiile dintre Ankara şi Washington, transmite Reuters.

Turcia a condamnat măsura, afirmând că nu va ajuta la îmbunătăţirea relaţiilor cu Statele Unite. Cei doi aliaţi din cadrul NATO au deja opinii divergente în mai multe subiecte, inclusiv în privinţa achiziţiei de către Ankara a sistemelor ruseşti de apărare antirachetă şi a politicii faţă de Siria.

Camera Reprezentanţilor, condusă de democraţi, a adoptat o rezoluţie în acest sens în luna octombrie, dar votul din Senat a fost blocat în mai multe rânduri de senatorii republicani.

”Prin adoptarea rezoluţiei referitoare la genocidul armean, Senatul a confirmat în sfârşit istoria”, a declarat senatorul democrat Bob Menendez, care a fost unul dintre co-autorii legii.

Rezoluţia afirmă că este politica Statelor Unite de a comemora drept genocid uciderea a 1,5 milioane de armeni de către Imperiul Otoman, în perioada 1915-1923. Imperiul Otoman a fost constituit în jurul Turciei de astăzi.

Turcia acceptă că mulţi dintre armenii care trăiau în Imperiul Otoman au fost ucişi în ciocnirile cu forţele otomane în timpul Primului Război Mondial, dar contestă numărul victimelor şi neagă că uciderile au fost sistematice şi că ar constitui un genocid.

”În fiecare tentativă anterioară de a politiza istoria de către unii membri ai Congresului, am reiterat poziţia noastră de a forma un grup pentru a studia problema”, a scris pe Twitter Fahrettin Altun, driector pentru comunicare al Turciei, ca reacţie la rezoluţie.

”Istoria va califica aceste rezoluţii ca fiind acţiuni iresponsabile şi iraţionale ale unor membri ai Congresului SUA împotriva Turciei”, a afirmat Altun, adăugând că membrii respectivi au acţionat pentru a tensiona relaţiile dintre cele două ţări.

Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, ”a condamnat cu ţărie şi a respins” măsura.

Casa Albă nu a dorit ca rezoluţia să fie adoptată, pe fondul negocierii cu Ankara a unor subiecte sensibile şi în urma unei întâlniri la Casa Albă între preşedintele turc Tayyip Erdogan şi preşedintele Donald Trump, în luna noiembrie.

La momentul respectiv, Trump a descris întâlnirea sa cu liderul turc ca fiind ”minunată”, dar cu toate aceastea nu au avut loc progrese concrete legate de problemele dintre cei doi aliaţi din cadrul NATO.

Senatorii republicani au mai fost nemulţumiţi de achiziţia de către Turcia a sistemelor de apărare antirachetă ruseşti S-400, despre care Statele Unite afirmă că reprezintă un risc pentru avioanele sale de luptă F-35 şi nu pot fi integrate în sistemele de apărare ale NATO.

În plus, o comisie din Senatul american a adoptat miercuri prevederi pentru sancţionarea Turciei din cauza incursiunii în Siria, presându-l pe Trump să adopte o atitudine mai fermă în această chestiune, în condiţiile în care mulţi parlamentari îl acuză pe preşedinte că a permis ofensiva militară a Ankarei împotriva kurzilor.

Citește și
Colaj de fotografii cu Gabriela Prisăcariu și Dani Oțil în timp ce țin în brațe copilul. Băiatul se numește Luca Tiago
Cine sunt nașii de botez ai lui Luca Tiago. Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu și-au creștinat fiul
Cine sunt nașii de botez ai lui Luca Tiago. Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu și-au creștinat fiul
barbat dormind intr-un pat alb
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Ramona Olaru a avut parte de o farsă în direct la Neatza de Weekend. Un vlogger i-a spus că i-a avariat mașina
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
Mai multe articole

Sursa : news.ro

Ultimele știri