Antena Căutare

Siria este victima unei "conspiratii", potrivit presedintelui Bashar al-Assad

Siria se confrunta cu o "conspiratie” a celor care doresc sa distruga tara, a afirmat miercuri presedintele sirian Bashar al-Assad, intr-o alocutiune in Parlament, difuzata de postul public de televiziune, relateaza AFP.

El a dat asigurari, cu aceasta ocazie, ca fortele de securitate siriene au primit "instructiuni clare" sa nu le faca nici un rau protestatarilor, precizeaza yentnews.com. Dar surpriza a venit la final, presedintele incheindu-si discursul fara a anunta mult-asteptata ridicare a starii de urgenta decretata in aceasta tara la venirea la putere a Partidului Baas, in 1963.

Aceasta este prima sa interventie publica de la inceputul miscarilor de protest la adresa regimului politic din Siria, la 15 martie, miscare care s-a soldat cu zeci de victime si este fara precedent, de la venirea la putere a lui Assad, in 2000.

Presedintele sirian a prezentat, in fata deputatilor, pachetul sau de reforme politice si economice pentru a raspunde acestei miscari de contestare. Cu aceasta ocazie, el le-a spus deputatilor ca lupta impotriva somajului si a coruptiei sunt o prioritate a noului Cabinet.

In momentul intrarii sale in Parlament, deputatii au scandat "Allah, Siria si Bashar!", dar si "Sufletele noastre, sangele nostru le vom sacrifica pentru tine, Bashar!". Discursul sau este vazut drept un test crucial pentru mandatul sau de presedinte si drept unul care ar trebui sa determine viitorul Siriei.

Organizatiile de aparare a drepturilor omului sustin ca peste 60 de persoane au fost ucise din 18 martie pana azi in cursul confruntarilor dintre fortele de securitate si contestatarii puterii.

Pe de alta parte, presedintele sirian a promulgat, joi, un decret care stipuleaza "o crestere a salariilor" imediata, pentru angajatii in functii publice, a anuntat agentia oficiala Sana. Salariile mai mici de 200 de dolari vor fi marite cu 30 la suta, iar salariile incepand de la 200 de dolari in sus vor creste cu 20 la suta, anunta decretul.

Saracia afecteaza 14 la suta dintre cele 22 de milioane de sirieni, potrivit Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Somajul afecteaza 20 la suta din populatia activa, potrivit unor experti economici independenti. Guvernul si-a anuntat, in ultimele luni, vointa de a investi 14 miliarde de dolari in dezvoltarea umana, in cadrul unui plan cincinal (2011-2015).

Sursa: Jurnalul National


Fregata Regele Ferdinand, pregatita pentru interventia in Libia... Elicopter ONU atacat in spatiul aerian al Coastei de Fildes...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x