"Muncitorii europeni nu contribuie doar la economia Olandei, ci ei au contribuit la economia intregii UE. Sarbatorim a 20-a aniversare a pietei unice si este evident ca si companiile olandeze au beneficiat de pe urma pietei unice ca celelalte state membre si au profitat de piata muncii din statele est-europene. Iar din 1993, aceste companii au investit miliarde in Polonia sau in Romania. Sunt cei mai importanti investitori straini din Romania. Si, in acest context, intrebarea mea este: Care este mesajul pe care il transmite premierul olandez prin refuzul de a se distanta? Vrea el sa spuna ca piata unica este doar despre servicii si nu despre forta de munca, ca exista muncitori buni si muncitori rai in functie de tara care le-a emis pasaportul? Piata unica nu este un drum cu sens unic. Iar regulile sale se aplica tuturor serviciilor si muncitorilor", a declarat presedintele PPE Joseph Daul.
De asemenea, el a apreciat ca "rasismul, discriminarea si xenofobia au dus la cele mai atroce pagini negre din istoria Europei (...) Exista in aceasta sala oameni ai caror parinti au murit acum 60 de ani luptand pentru libertatea Europei si a Olandei. Putem fi de bun-simt daca tacem si nu raspundem incitarii la ura din partea anumitor partide?".
Hannes Swoboda, liderul grupului social-democratilor S&D din PE a estimat ca atat actiunea PVV de a deschide acest site, cat si lipsa de reactie a Guvernului olandez sunt "inacceptabile", adaugand ca tot Olanda este singurul stat membru care, in continuare, blocheaza accesul Bulgariei si al Romaniei la Spatiul Schengen.
Iar liderul ALDE, grup din care fac parte doua partide liberale din Olanda, inclusiv formatiunea premierului Mark Rutte, si-a exprimat "dispretul" fata de initiativa PVV.
In acelasi timp, in numele grupului Verzilor, europarlamentarul olandez Marije Cornelissen. Ea a spus ca "prim-ministrul olandez Rutte nu-si indeplineste responsabilitatile, pentru ca este de responsabilitatea lui sa condamne aceasta initiativa, pentru ca stigmatizeaza si discrimineaza cetatenii est-europeni".
Singurul care a facut nota discordanta cu ceilalti vorbitori a fost un europarlamentar olandez neafiliat, Auke Zijlstra, membru al PVV, partidul care a lansat site-ul. Acesta a spus ca 300.000 de cetateni din Europa centrala si de Est au venit in Olanda din cele 12 noi state membre.
"Multi au probleme legate de locuinta, ocupare si somaj. Infractionalitatea in randul acestor cetateni sporeste. Peste 100.000 de astfel de plangeri au fost inregistrate pe site-ul PVV. Multi dintre cei care au venit in Olanda sunt infractori, iar cetatenii olandezi sunt in mod normal satui de acesti infractori. Si de aici reactia cetatenilor din Olanda", a comentat el.
La randul sau, vicepresedintele CE, Viviane Reding, comisar pentru Justitie si Drepturi Fundamentale, a declarat, marti, in Parlamentul European, ca exista ingrijorari serioase la nivelul Comisiei fata de site-ul PVV si a cerut autoritatilor olandeze o ancheta completa asupra legalitatii acestuia.
Foto: Intactimages / EPA