Antena Căutare

Smolensk / Necunoscutii din scrum

La Cracovia au inceput pregatirile pentru funeraliile fostului presedinte polonez, Lech Kaczynski, si ale sotiei sale, ucisi in accidentul aviatic de saptamana trecuta. La ceremonia de duminica si-au anuntat prezenta si presedintele american, Barack Obama, si cel rus, Dmitri Medvedev. in Romania, ziua funeraliilor cuplului Kaczynski - 18 aprilie - a fost decretata zi de doliu national.

Misiune dificila pentru autoritatile din Cracovia. Fosta capitala poloneza are doar cateva zile de pregatiri pentru gazduirea funeraliilor fostului presedinte, Lech Kaczynski, si ale sotiei sale, Maria. Misiunea este ingreunata inclusiv de nemultumirea multor polonezi, carora li s-ar fi parut mai potrivit ca fostul sef al statului sa fie inmormantat in capitala Varsovia.

"Polonia este divizata, iar noi nu vom putea vreodata sa multumim pe fiecare in parte", a declarat, in acest context, primarul Cracoviei, Jacek Majchrowski. Oficialul a explicat insa ca orasul, una dintre cele mai importante destinatii turistice din Polonia, poate face fata numarului mare de persoane care vor lua parte la ceremonie si ca dispune si de infrastructura necesara. Hotararea ca Lech Kaczynski sa fie inmormantat la Wawel divizeaza opinia publica din Polonia si pe alt plan.

Multi se intreaba daca fostul presedinte merita sa isi doarma somnul de veci alaturi de personalitati cum au fost Jan Sobieski sau Wladyslaw Sikorski. "Nu este bine pentru memoria fostului nostru presedinte sa il transformam fortat intr-un parinte al natiunii... nu a fost asa", a declarat, pentru Wall Street Journal, profesorul Jan Hartman, de la Catedra de Etica la Universitatea din Cracovia. Critic la adresa acestei decizii este si regizorul Andrzej Wajda.

Potrivit programului zilei de duminica, schitat pana la aceasta ora de autoritatile poloneze, trupurile neinsufletite ale lui Lech si Maria Kaczynski vor fi aduse cu avionul pe Aeroportul Balice, unde se va forma un cortegiu funerar. Va urma o slujba la Biserica Sfanta Maria, care va transmisa in direct in piata. Dupa acest serviciu religios, sicriele vor fi transportate la Castelul Wawel.
Ieri au fost repatriate trupurile neinsufletite ale altor 30 de victime ale accidentului aviatic din Rusia.

Tot articolul, in Jurnalul National

Un ciclon violent a facut cel putin 120 de victime... Polonia, o tara unita...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x