ȘOCANT. 10 cadavre au fost descoperite în urmă cu puțin timp! Poliția a ajuns la fața locului!

Rămăşiţe din zece cadavre au fost găsite pe coasta de nord-vest a Japoniei, dinspre Coreea de Nord, în interiorul sau în apropierea unor ambarcaţiuni care au naufragiat, au declarat luni poliţia şi Paza de Coastă japoneze pentru AFP.

Rămăşiţe din două cadavre au fost descoperite în weekend pe plajele unei insule, la nivelul oraşului Niigata, în apropiere de resturi ale unei ambarcaţiuni de lemn părând să provină din Coreea de Nord, potrivit unui ofiţer din poliţia locală, contactat de AFP.

Corpurile, în stare de descompunere avansată, nu au putut să fie identificate, însă mai multe indicii sugerează că este vorba despre pescari din Coreea de Nord - pachete de ţăgări din această ţară au fost găsite în apropierea unuia dintre cadavre, iar inscripţii în coreeană erau vizibile pe veste de salvare şi pe prova epavei, a precizat ofiţerul de poliţie.

Mai la nord, în prefectura Akita, Paza de Coastă japoneză a descoperit luni alte opt cadavre descompuse, în interiorul unei ambarcaţiuni de lemn avariate, care a fost reperată în larg încă de vineri, dar care nu a putut să fie acostată din cauza mării dezlănţuite.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt, intervievate de AFP, Paza de Coastă nu a găsit vreun obiect, nici în ambarcaţiune şi nici pe mal, care să permită să se spună cu certitudine că este vorba despre marinari-pescari nord-coreeni.

Zeci de ambarcaţiuni de pescuit nord-coreene naufragiate eşuează anual pe coastele de nord-vest ale Japoniei, iar uneori ocupanţii lor sunt găsiţi în viaţă.

Opt marinari care s-au declarat nord-coreeni au fost găsiţi vineri teferi la Yurihonjo, în sudul prefecturii Akita. Ei au spus că au intrat în derivă din cauza unor probleme mecanice la vapor.

Potrivit unor experţi, pescarii nord-coreeni sunt îndemnaţi de regimul de la Phenian să se aventureze departe pe Marea Japoniei, mărginită de arhipelagul nipon, peninsula coreeană şi Extremul Orient rus, după capturi mari

Ei se expun, astfel, unor riscuri mari, pentru că ambarcaţiunile lor sunt în general vechi şi subechipate.

Naufragiaţii nord-coreeni recuperaţi în Japonia cer adesea să se întoarcă acasă, iar unii aleg să se refugieze în Coreea de Sud.

Tensiunile din regiune au fost reaprinse de câteva luni, după ce Phenianul a procedat la al şaselea test nuclear şi la mai multe teste de rachete, dintre care două au survolat Japonia.

Ultimele știri