Antena Căutare

Soldatii francezi au ocupat aeroportul din Abidjan

Soldatii francezi stationati in Coasta de Fildes au ocupat aeroportul din Abidjan, cel mai mare oras al tarii. Oficialii de la Paris au ordonat aceasta operatiune, pentru a fi siguri ca-i vor putea evacua pe toti cetatenii francezi din aceasta tara, inainte sa fie luati ostatici. Intre timp, trupele loiale presedintelui ales si militarii fostului sef de stat continua sa se lupte. Cei care lucreaza pentru organizatiile umanitare, spun ca sute de localnici au fost masacrati.

Militarii francezi au preluat ieri controlul aeroportului din Abidjan, oras in care traiesc aproape 12.000 de cetateni francezi. Guvernul de la Paris nu doreste ca ei sa devina ostaticii uneia sau alteia din cele doua tabere care se lupta pentru controlul orasului. Cativa ziaristi francezi au fost, deja, tinta unor focuri de arma. Din fericire, au scapat cu viata.

"Nu stim din ce tabara faceau parte. Erau si ei speriati, nu stiau cine e in masina, dar se simteau amenintati, asa ca atunci cand ne-au vazut au inceput pur si simplu sa traga in noi", a spus soferul unui grup de ziaristi francezi.

Guvernul francez ar putea decide, in cateva ore, evacuarea cetatenilor sai. Mai ales ca televiziunea din Abidjan, controlata de oamenii presedintelui care a pierdut alegerile, difuzeaza mesaje amenintatoare la adresa Frantei, care l-a recunoscut deja pe presedintele nou-ales.

In timp ce francezii pot conta pe guvernul lor, localnicii abia mai indraznesc sa iasa din case dupa mancare, de teama sa nu fie impuscati.

"Nu mai avem nimic de mancare in casa. Am doar un singur peste in frigider, iar dupa aceea nu stiu ce o sa facem", a spus Pamela Somda, localnica.

Teroarea este cu atat mai mare cu cat, in vestul tarii, intre 300 si 1000 de civili au fost ucisi in timpul luptelor, potrivit Natiunilor Unite si unor organizatii umanitare. Fortele presedintelui ales, sustinut de comunitatea internationala, poarta raspunderea pentru majoritatea victimelor.

Obama si-a anuntat candidatura pentru un nou mandat... Ministrul grec de Externe: Gaddafi vrea sa faca pace...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x