Antena Căutare

Soţia unui american încarcerat în Iran sub acuzaţia de spionaj îl ”imploră” pe Trump să obţină eliberarea unui ”om nevinovat”

Soţia lui Xiyue Wang, un chinezo-american deţinut de trei ani în Iran, unde a fost condamnat de spionaj, îl ”imploră” pe preşedintele Statelor Unite Donald Trump să angajeze negocieri cu Teheranul în vederea eliberării acestui ”om nevinovat”, relatează AFP.

Doctorand în istorie la Universitatea americană Princeton, Xiyue Wang a fost arestat în august 2016 în timp ce efectua, potrivit soţiei sale Hua Qu, cercetări la Teheran pentru teza sa, iar apoi a fost condamnat de justiţia iraniană, în iulie 2017, la zece ani de închisoare.

”Autorităţile iraniene au fabricat în mod deliberat toate piesele acuzaţiilor de spionaj împotriva soţului meu” şi ”continuă să îl folosească drept un pion în serviciul politicii Iranului”, a declarat ea joi, într-o conferinţă de presă, la Washington, marcând astfel trei ani de la arestare.

”Guvernul iranian îi foloseşte cercetările ca pretext împotriva sa şi pentru a exercita presiuni asupra Guvernului american”, a adăugat această femeie chineză, instalată în Statele Unite, unde îl creşte singură pe fiul lor în vârstă de şase ani.

Ea denunţă faptul că deţinutul este ”tratat ca un ostatic şi o monedă de schimb într-o dispută geopolitică”.

Statele Unite şi Iranul nu întreţin relaţii diplomatice din 1980, însă, după o uşoară apropiere în timpul preşedinţiei democratului Barack Obama şi semnarea în 2015 a Acordului de la Viena în dosarul nuclear iranian, relaţiile s-au degradat din nou după instalarea republicanului Donald Trump la Casa Albă.

Trump a retras anul trecut Washingtonul din acest text-cheie. Tensiunile au crescut din primăvară, într-o escaladare diplomatică şi militară, aflată în curs.

Hua Qu apreciază că deciziile administraţiei Trump nu au fost în folosul situaţiei soţului său, ”criminalizat din cauza naţionalităţii sale americane”.

”Implor Iranul, Statele Unite, ţara mea, China, şi alţi membri ai comunităţii internaţionale să găsească împreună un mod de a obţine eliberarea acestui om nevinovat”, a spus ea.

Mulţumind diplomaţiei americane pentru susţinerea şi eforturile sale, ea constată însă că nu s-a realizat vreun progres în trei ani şi că cererile sale de a fi primită la vârful statului au rămas fără răspuns.

”Am disperată nevoie ca ei să facă mai mult”, a subliniat ea, deplângând lipsa unui dialog între Washington şi Teheran şi opoziţia administraţiei Trump faţă de orice schimb de deţinuţi.

”Acest caz nu se va rezolva singur. Ei trebuie să se aşeze la masa negocierilor, să-şi vorbească, să înceapă un dialog”, a îndemnat ea.

Soţia deţinutului a invocat exemplul recent al rapperului american A$AP Rocky, a cărui plasare în detenţie în Suedia, cu privire la violenţe în urma unei încăierări, l-a înfuriat pe Trump, care l-a trimis la proces pe emisarul său special însărcinat cu afaceri legate de ostatici Robert O'Brien.

”Nimic nu este imposibil, tot ce trebuie este voinţă. Ca recent, când preşedintele Trump şi-a oferit intervenţia în cazul superstarului A$AP Rocky”, ”iar domnul Rocky a fost eliberat rapid”, a pledat Hua Qu.

”Cred că suferinţa soţului meu şi alte cazuri de detenţie nedreaptă merită acelaşi nivel de atenţie”, a apreciat ea.

Sursa : news.ro

Pericol uriaș de radiaţii, dar oficialii nu recunosc! O explozie a avut loc la o bază militară din Rusia... Rușinos! Mesaje INCREDIBILE în limba română, în aeroportul din Dublin, după cazul Caracal! „Dacă ești traficată pentru s...
Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor
Consumul de legume aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate. De asemenea, poate fi o...
Horoscopul zilei de 7 iunie 2023. Berbecii sunt sfătuiți să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 7 iunie 2023 spune că Berbecii sunt sfătuiți să se concentreze pe...
Parteneri
Coșulețe de cartofi Duchesse cu ciuperci și legume
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x