Antena Căutare

SPECIAL! Primul om in spatiu, acum 50 de ani

12 aprilie 1961. Era intr-o miercuri. Implinise 27 de ani cu trei zile mai-nainte. Dupa cateva ore avea sa intre in istorie ca primul om care a ajuns pe orbita Pamantului. Acest om modest si sociabil s-a numit Iuri Gagarin, iar anul acesta ar fi implinit 77 de ani.

La Kremlin se vorbea inca din 1946 despre posibilitatea trimiterii in spatiu a unui om. Planurile au inceput sa se concretizeze abia dupa 13 ani, in 1959, o data cu recrutarea, din randurile pilotilor de avioane de lupta, a viitorilor cosmonauti.

Pana in martie 1960, dupa o serie de evaluari, au fost alesi 20 de oameni. In 1961, sase dintre ei au fost desemnati sa faca parte din echipa Vostok.

Trei dintre acestia - Iuri Gagarin, Gherman Titov si Grigori Neliubov - au fost considerati cei mai buni, iar „finala" s-a „jucat" intre Gagarin si Titov, rezultatul fiind anuntat cu doar 48 de ore inainte de lansare.

Am invatat echipamentul tehnic foarte bine. Ne-am antrenat foarte mult ca sa aflam cum reactioneaza organismul uman la diferiti factori in timpul zborului in spatiu: vibratia, suprasarcina, imponderabilitatea", spunea Gagarin, potrivit site-ului ruvr.ru, despre etapele de antrenament extrem de dur de dinaintea zborului.

Intre timp, la Baikonur, fusesera pregatite trei comunicate de presa pentru anuntarea primului zbor al unui om pe orbita. Comunicatele se numeau: „Succes" (daca misiunea se dovedea reusita), „Apel catre guvernele altor tari" (in cazul in care capsula la bordul careia se afla cosmonautul ar fi cazut pe teritoriul unui stat strain sau in apele internationale) si „Tragic" (daca Iuri Gagarin nu se mai intorcea in viata), informeaza Vocea Rusiei pe pagina de internet.

Tot articolul, in Jurnalul National

Foto: spacefacts.de

Sute de romani, la europrotestul de la Budapesta... SUA: Republicanii si democratii au ajuns la un compromis in privinta bugetului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x