Căutare Live

Studenţi protestează la Shanghai după înlocuirea ”libertăţii de gândire” cu ”gândirea lui Xi Jinping” în charta universităţii

Unele dintre cele mai prestigioase universităţi din China au fost nevoite să-şi revizuiască Charta şi să-şi proclame loialitatea faţă de preşedintele Xi Jinping şi Partidul Comunist Chinez (PCC, unic), declanşând un protest excepţional al studenţilor la Shanghai, relatează AFP.

Într-o înregistrare video difuzată pe Internet sunt surprinşi aproximativ 20 de studenţi de la Universitatea Fudan din Shanghai (est), într-o cantină, în timp ce cântă imnul instituţiei lor, care sărbătoreşte ”independenţa universitară şi libertatea de gândire”.

Un student de la Fudan a confirmat pentru AFP că protestul a avut loc miercuri la ora prânzului.

Ministerul chinez al Educaţiei a anunţat, cu o zi înainte, o modificare a Chartei instituţiei, o iniţiativă care a condus la declaraţii inflamate pe reţelede socializare, după care cenzura a blocat discuţiile.

Versiunea anterioară a textului Chartei conţinea trimiteri la ”libertatea gândirii”.

Însă, în noua versiune, această expresie nu mai figurează, îndemnând în schimb la ”aducerea spiritelor profesorilor şi studenţilor la gândirea lui Xii Jinping cu privire la socialismul chinez al noii ere”, sloganul impus de regimul comunist.

Ministerul a anunţat în decembrie modificări similare în chartele altor instituţii, şi anume a prestigioasei Universităţi din Nankin (est).

Xi Jinping a ajuns la putere la sfârşitul lui 2012.

De atunci el a impus înscrierea ”gândirii” sale în Charta PCC şi în Constituţia ţării, şi-a dezvoltat în presă un cvasi-cult al personalităţii şi a extins influenţa Partidului Comunist în şcoli şi universităţi, pentru a-şi asigura loialitatea acestora.

Frica de represalii blochează, în general, orice contestare.

China supraveghează îndeaproape campusurile universitare, din care au pornit numeroase mişcări politice în cursul secolului XX, inclusiv manifestaţiile din Piaţa Tiananmen, la Beijing, reprimată în sânge în 1989.

Sursa : news.ro

VIDEO - Privește și vei plânge! Mirele paralizat "s-a ridicat" în noaptea nunții și a dansat alături de aleasa... UE prelungeşte cu şase luni sancţiunile impuse Rusiei în urma anexării Crimeei în 2014...
Parteneri
Alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață sănătoasă. Ce ar trebui să excluzi din dieta ta
Alimentația este foarte importantă când vine vorba de a avea o viață sănătoasă. Astfel, în ultimii ani, oamenii au devenit tot mai preocupați de preparatele pe care le cumpără și pe care le consumă. Am pregătit pentru tine o listă de alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață lungă și sănătoasă.
Catine.ro
Ultimele știri