Antena Căutare

Studiu: Atacurile cibernetice ar putea provoca o catastrofa mondiala

Atacurile cibernetice coordonate ar putea avea un efect catastrofal la nivel mondial, avertizeaza oamenii de stiinta din cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).

O succesiune de astfel de atacuri ar putea avea acelasi impact negativ precum o pandemie sau un colaps al sistemului finaciar mondial. Autoritatile sunt sfatuite sa elaboreze un plan de recuperare a sistemelor computerizate si sa consolideze legile privind securitatea cibernetica, in sensul extinderii lor la nivelul intregii populatii a grobului, se arata in studiul cercetatorilor.

Autoritatile ar trebui sa fie precaute in ceea ce priveste o eventuala combinare a acestor evenimente- doua atacuri cibernetice care ar putea avea loc simultan, sau un atac cibernetic care s-ar putea produce in timpul unui dezastru natural", precizeaza raportul OECD, potrivit The Telegraph.

Oamenii de stiinta au descoperit o serie de evenimente pe fondul carora un atac cibernetic ar putea produce un soc la nivel mondial. Unul dintre aceste evenimente este o eventuala furtuna solara care ar putea distruge canale de comunicare esentiale, precum satelitii. O astfel de furtuna solara a avut loc in anul 1858, iar cercetatorii avertizeaza ca un eveniment similar s-ar putea produce in perioada 2012-2013.

Cercetatorii mai avertizeaza autoritatile si asupra unei eventuale defectiuni fara precedent a internetului si a incapacitatii oficialilor de a ajunge la o intelegere pentru a o remedia.

Co-autorul raportului, profesorul Peter Sommer de la Scoala de Economie din Londra, a precizat ca limbajul folosit de autoritati si slaba capacitate de analizare a atacurilor cibernetice impiedica guvernele sa dezvolte un plan de aparare cibernetica.

Nu ne ajuta cu nimic faptul ca autoritatile utilizeaza termenii de „razboi cibernetic" pentru a descrie spionajul cibernetic sau atacarea site-urilor, precum am si observat recent in cazul WikiLeaks. De asemenea, nu este de absolut nici un ajutor sa asociem incidente care pot fi evitate, precum virusii de rutina, cu incercarile de a afecta infrastructura cibernetica la nivel national", a declarat profesorul Peter Sommer.

Studiul mai arata ca un „razboi cibernetic pur" are sanse foarte mici sa se produca, insa autoritatile trebuie sa fie pregatite pentru atacuri cibernetice in majoritatea razboaielor care vor avea loc.

Armamentul cibernetic, in toate formele sale, va avea un rol-cheie, alaturi de alte metode, in razboiale care vor avea loc de acum inainte", a declarat si profesorul Ian Brown, de la Institutul de Internet al Universitatii Oxford.

Sursa: Antena3

VIDEO! Un iaht s-a scufundat cu tot cu capitan in Australia... Familia lui Lech Kaczynski acuza Moscova de catastrofa aviatica de langa Smolensk...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x