Antena Căutare

SUA acuză China, fără probe, că a efectuat în secret teste nucleare, Beijingul denunţă acuzaţii ”fără fundament”

China a efectuat - în cel mai mare secret - teste nucleare de putere slabă, acuză Departamentul de Stat american, o acuzţie ”fără fundament”, respinge Beijingul, ultima dintr-o serie de acuzaţii care alimentează tensiuni puternice între cele două ţări, relatează Reuters.

”China a adoptat mereu o atitudine responsabilă, îndeplinindu-şi cu onestitate obligaţiile internaţionale şi angajamentele internaţionale pe care şi le-a asumat”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministeruluichinez de Externe Zhao Lijian.

”Criticile americane vizând China sunt total lipsite de fundament, nejustificate şi nu merită să fie respinse”, a spus el într-o conferinţă de presă zilnică la Beijing.

Departamentul de Stat american şi-a exprimat îngrijorarea - într-un raport publicat miercuri - cu privire la activităţi efectuate de către China în instalaţia de teste nucleare Lop Nur în 2019, care alimentează temeri, consideră Washingtonul, cu privire la o posibilă încălcare a angajamentelor pe care Beijingul şi le-a asumat.

Acest raport - care relevă, între altele, ”lucrări importante de excavaţie” la Lop Nur şi ”lipsa de transparenţă” a Chinei în activităţile sale privind testele nucleare - nu prezintă nicio probă cu privire la efectuarea unui test de putere slabă .

China ar fi blocat trasmiterea datelor senzorilor, se arată în acest raport, dezvăluit de către The Wall Street Journal (WSJ).

O purtătoare de cuvânt însărcinată cu Tratatul Interdicţiei Complete a Armelor Nucleare (TICE/TICEN, Comprehensive Test Ban Treaty, CTBT) a dat asigurări WSJ că nu a avut loc nicio întrerupere - de la sfârşitul lui august 2019 - a transisiei datelor de la cele cinci staţii din China.

Statele Unite şi China sunt semnatare ale TICE - adoptat în 1996 şi care interzice orice explozie nucleară în lume - însă nici Washingtonul şi nici Beijingul nu l-a ratificat, spre deosebire de Franţa, Germania sau Rusia.

Agenţia militară americană de informaţii (DIA) a acuzat anul trecut Rusia de faptul că ”probabil” nu respectă moratoriul asupra testelor nucleare - adică angajamentele pe care Moscova şi le-a asumat prin TICE -, acuzaţii care nu au fost confirmate până în prezent.

Sursa : news.ro

Specialiștii din China, veste bombă despre „medicamentul miraculos” în lupta cu noul coronavirus! Cum poate înrăutăți to... Irlanda anunţă că a adus sub control, în mare parte, epidemia de coronavirus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x