Antena Căutare

SUA au trimis 75 de avioane de lupta in Coreea de Sud

Barack Obama l-a asigurat pe omologul sau sud-coreean că SUA sunt alaturi de Coreea de Sud. Cei doi lideri au fost de acord sa organizeze manevre militare comune

SUA si Coreea de Sud au decis sa initieze manevre militare navale comune. Decizia presedintelui american, Barack Obama si a liderului sud-coreean, Lee Myung-Bak, a venit dupa bombardarea unei insule sud-coreene de catre Coreea de Nord.

Barack Obama l-a asigurat pe omologul sau sud-coreean ca SUA sunt alaturi de Coreea de Sud, dupa bombardamentul de marti. Cei doi lideri au fost de acord sa "ridice nivelul de pregatire" si sa organizeze manevre militare comune, a confirmat Casa Alba.

„Manevrele militare din zilele urmatoare au ca scop continuarea cooperarii stranse in materie de securitate intre tarile noastre si sublinierea fortei aliantei noastre si angajamentului nostru pentru pace si securitate in regiune", se arata in comunicatul presedintiei americane, citat de AFP.

La manaverele militare ce se vor desfasura in Marea Galbena va participa si portavionul american George Washington. Portavionul, care are la bord 75 de avioane militare si 6.000 de oameni, a parasit baza navala americana Yokosuka, de la sud de Tokyo, cu destinatia Coreea de Sud, arata Yahoo News.

Americanii au condamnat "cu fermitate" atacul nord-coreean de ieri, preocupari similare exprimand Japonia, China si Uniunea Europeana.

"Statele Unite condamna cu fermitate acest atac si cer Coreei de Nord sa inceteze actiunile beligerante si sa respecte termenii acordului de armistitiu", a declarat ieri purtatorul de cuvant al Presedintiei americane, Robert Gibbs.

Artileria nord-coreeana a deschis focul marti dupa ce marina Coreei de Sud a inceput manevre intr-o zona disputata din Marea Galbena. Zeci de obuze au lovit o insula ai carei locuitori au crezut ca a reizbucnit razboiul din anii '50. Armata sud-coreeana a ripostat la fel de hotarat.

Secretarul general al ONU, coreeanul Ban Ki Moon, avertizeaza ca acest incident este unul dintre cele mai grave de la razboiul dintre cele doua Corei. Analistii cred ca regimul nord-coreean, in pragul unei schimbari de lider, incearca sa-si consolideze pozitia inaintea reluarii negocierilor pentru oprirea programului sau nuclear.

Sursa: jurnalul.ro

Foto: wallpaperbase.com

Un eurodeputat britanic, dat afara din PE dupa ce a insultat un coleg... Bilantul bombardamentului din Coreea de Sud: 4 morti si 18 raniti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x