SUA şi China se angajează să coopereze în lupta împotriva noului coronavirus, în pofida unor tensiuni puternice

Statele Unite şi China s-au angajat să coopereze în lupta împotriva noului coronavirus, în pofida unor tensiuni în continuare puternice între cele două mari puteri, relatează AFP.

Administraţia lui Donald Trump acuză Beijingul de faptul că a ”ascuns” gravitatea epidemiei - atunci când aceasta şi-a făcut apariţia în China - şi a blocat marţi contribuţia americană la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), căreia îi reporşează faptul că s-a aliniat poziţiei chineze.

Într-o convorbire la telefon cu conducătorul de cel mai înalt rang în domeniul Politicii Externe din cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) Yang Jiechi, secretarul de Stat american Mike Pompeo a insistat din nou, miercuri, asupra ”necesităţii unei transparenţe totale şi împărtăşirii informaţiilor în lupta împotriva covid-19 şi prevenirii viitoarelor epidemii”.

Însă Pompeo a părut că vrea să se arate conciliant, subliniind, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat, asupra ajutorului furnizat de Washington Beijingului în ianuarie şi exportului de material medical chinez către Statele Unite, în vederea ”răspunderii unei cereri cruciale”.

”Cele două părţi şi-au confirmat angajamentul de a învinge epidemia de covid-19 şi de a restabili sănătatea şi prosperitatea mondiale”, dă asigurări diplomaţia americană.

Potrivit agenţiei oficiale chineze China Nouă, Yang Jiechi a anunţat că Beijingul este ”pregătit să-şi împărtăşească informaţiile şi experienţa” gestionării pandemiei cu Statele Unite.

În urma unui adevărat război al declaraţiilor cu privire la originea maladiei - care a atins un apogeu când Donald Trump şi Pompeo evocau zilnic ”virusul chinez” -, locatarul Casei Albe pare să fi ajuns la un armistiţiu informal într-o conversaţie la telefon cu omologul său chinez Xi Jinping la sfârşitul lui martie.

Potrivit lui Yang Jiechi, cele două ţări au ”menţinut de atunci o comunicare strânsă cu privire la eforturile împotriva epidemiei, potrivit consensului important la care au ajuns cei doi şefi de stat”, scrie china Nouă.

Oficialul chinez de rang înalt a catalogat totodată ”crucială” o menţinere a unor bune relaţii chinezo-americane.

În pofida acestui efort de calmare a tensiunilor, americanii formulează în continuare critici.

Astfel, Mike Pompeo a reiterat marţi reproşurile Washingtomului într-o serie de interviuri în presă.

Secretarul american al Apărării Mike Esper a acuxat din nou China, la Fox News, canalul preferat al locatarului Casei Albe, de faptul că ”practică o retenţie a informaţiilor”.

Sursa : news.ro

Citește și
laura vass blonda in timp ce priveste suparata
O mai recunoști? Cât s-a schimbat Laura Vass în ultimii ani. Cântăreața de manele strălucește și pare că a întinerit
O mai recunoști? Cât s-a schimbat Laura Vass în ultimii ani. Cântăreața de manele strălucește și pare că a întinerit
Anamaria Prodan în două ipostaze diferite
Ce studii are Anamaria Prodan, de fapt. Unde a lucrat înainte să devină impresară
Ce studii are Anamaria Prodan, de fapt. Unde a lucrat înainte să devină impresară
colaj de fotografii cu nicolae guta tatuat pe față și în trecut, in videolcipurile de manele
Câte clase are Nicolae Guță și ce meserie are la bază. Detaliul mai puțin știut despre manelistul care s-a căsătorit la 14 ani
Câte clase are Nicolae Guță și ce meserie are la bază. Detaliul mai puțin știut despre manelistul care s-a căsătorit la 14 ani
Mai multe articole
Mercur iese din retrograd pe 18 octombrie 2021. Ce înseamnă și cum sunt afectate zodiile
Toată lumea a simțit că face un pas înapoi în toată această perioadă. Cu toate acestea,...
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021. Leii pun multă presiune pe ei. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021 spune că Leii pun multă presiune pe ei. S-au acumulat o...
Parteneri
Cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge. Ce rochie purtată de Kate Middleton a costat sute de mii de dolari
Printre cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge se numără rochii luxoase și paltoane elegante. Kate Middleton are mai multe case de modă la care apelează frecvent, ce au și prețuri pe măsura faimei. 
Catine.ro
Ultimele știri