Antena Căutare

SUA si Rusia au semnat tratatul START II, ce reduce la un minimum istoric focoasele nucleare

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si omologul sau rus, Dmitri Medvedev, au semnat la Praga un nou tratat de neproliferare START (Strategic Arms Reduction Talks), destinat reducerii armamentului strategic.




Semnarea documentului, catalogat de seful diplomatiei bulgare, Nikolai Mladenov, drept "un eveniment istoric", a avut loc la Castelul Praga, Obama si Medvedev urmand sa participe la un dineu cu presedintele ceh, Vaclav Klaus, potrivit AFP.

Principalele prevederi ale tratatului START II

- Reducerea cu 75% a focoaselor nucleare ale SUA si ale Rusiei, comparativ cu limita stabilita prin tratatul START I, din 1991
- Limitarea la 800 a numarului de rachete intercontinentale (vectori) in uz
- Potrivit Washingtonului, START II nu prevede nici o contrangere pentru efectuarea de teste, dezvoltarea sau instalarea de sisteme de aparare antiracheta de catre Statele Unite, in curs sau programate. Noul tratat nu impiedica nici proiectele americane in materie de atacuri conventionale cu raza lunga.
- Tratatul prevede verificari la fata locului ale instalatiilor nucleare, schimburilor de date, cat si a instiintarilor reciproce despre armamentul ofensiv si complexele nucleare.
- Tratatul are o durata de aplicare de zece ani, incepand de la data intrarii sale in vigoare, si va putea fi reinnoit pentru o durata maxima de cinci ani. O clauza prevede ca fiecare parte sa se poarta retrage.
- START II intra in vigoare dupa ratificarea sa de catre Parlamentele celor doua tari.

Al-Qaeda ameninta Campionatul Mondial de Fotbal cu atentate... Si-a dat mama in judecata pentru ca i-a folosit contul de Facebook...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x