Antena Căutare

Submarin japonez din al Doilea Razboi Mondial, gasit intr-un port din Pacific

O epava ruginita gasita la 180 de metri sub apa in Noua Guinee ar putea fi un submarin japonez folosit in al Doilea Razboi Mondial, au anuntat experti pentru Daily Mail. Obiectul de aproximativ 20 de metri a fost gasit in portul Simpson, aproape de Rabaul, Papua Noua Guinee, si se pare ca a fost folosit de o baza japoneza de razboi pe coasta de nord a Pacificului.

Epava era partial ingropata in nisip cand a fost descoperita, dar arheologii australieni au stabilit ca este de origine japoneza dupa ce au vazut imaginile realizate in apa.

Portul Simpson din Rabaul a fost cea mai mare baza militara a Japoniei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

"Cel mai probabil este un submarin de marime mica, nu este suficient de mare incat sa fie un submarin de ocean. Si celelalte epave gasite erau de origine japoneza", a spus Gary Oakley, un curator australian.

"Acestea au fost transportate pe vase sau de alte submarine mai mari si au fost folosite in secret pentru infiltrarea in tintele adversare, inclusiv in Pearl Harbor, Hawaii sau in Sydney Harbor. Un asemenea submarin putea fi distrus de un raid american sau de un bombardament naval sau chiar folosit de japonezi la sfarsitul razboiului", a mai spus acesta.

Pe de alta parte, comandantul de Marina al Noii Zeelande, Matthew Ray a spus ca vor fi folosite camere subacvatice pentru a identifica provenienta epavei.

Acesta nu exclude posibilitatea ca submarinul sa fi apartinut Australiei in Primul Razboi Mondial, desi respectivul model, AE1, ar fi fost scufundat in alt port, la 20 de kilometri distanta.

AE1 a devenit prima pierdere navala a razboiului cand s-a scufundat in anul 1914, mai mult de 35 de oameni pierind sub ape. Portul Rabaul era atunci capitala coloniei germane Noua Guinee, insa a fost rapid castigata de Marea Britanie.

VIDEO! Rosen Plevneliev a castigat alegerile prezidentiale din Bulgaria... Consilierul partidului Laburist si-a cumparat o casa de 8,5 milioane de lire sterline cu bani cash...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x