Antena Căutare

Suprafaţa incendiului de pădure din zona de excludere de la Cernobîl, provocat de un tânăr, a crescut de trei ori

Incendiul de pădure care devastează zona de excludere din jurul Centralei Nucleare Cernobîl continuă să se extindă, iar suprafaţa cuprinsă de flăcări a crescut de trei ori, din cauza rafalelor de vânt. însă radioactivitatea nu a crescut, au anunţat autorităţile ucrainene, relatează AFP.

Incendiul a izbucnit vineri în zona de excludere, cu o rază de 30 de kilometri în jurul centralei accidentate de la Cernobîl, teatrul în 1986 al celui mai grav accident nuclear din istorie.

Suprafaţ cuprinsă de flăcări a crescut de la 10,5 hectare la 35 de hectare marţi, a anunţat serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă.

Avioane au deversat 72 de tone de apă în foc, iar două elicoptere şi 120 de pompieri salvatori au fost desfăşuraţi la faţa locului.

Potrivit aceleiaşi surse, ”nivelul radiaţiei la Kiev şi în regiune nu depăşeşte nivelul natural”.

Directorul interimar al inspeciţiei ecologice guvernamentale Iegor Firsov anunţa duminică pe Facebook că nivelul radiaţiei în epicentrul incendiului depăşea - cu mult - normele.

Mai multe agenţii de stat ucrainene au dezminţit apoi aceste informaţii, iar Firsov a revenit luni asupra declaraţiilor sale.

Incendiul a fost provocat de către un tânăr locuitor al unui sat situat în apropiere de Cernobîl, care riscă până la cinci ani de închisoare cu privire la ”distrugerea vegetaţiei”.

Tânărul, în vârstă de 27 de ani, a declarat că a dat foc ierbii ”pentru a se distra”, potrivit poliţiei.

Unul dintre reactoarele centralei de la Cernobîl a explodat la 26 aprilie 1986 şi a contaminat, potrivit unor estimări, până la trei sferturi din Europa.

Zona situată pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei accidentate a rămas de atunci abandonată.

Sursa : news.ro

Marele Zid, vandalizat în prima zi de redeschidere. Autorităţile chineze ameninţă făptaşii cu umilirea publică... Scandal diplomatic uriaș! ”Taxă de coronavirus" și tarife diferite în funcție de naționalitate, la Ambasada Bulgari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x