Antena Căutare

Tabloidul News of the World se inchide, dupa 168 de ani de existenta. Ziarul este implicat in imensul scandal privind interceptarile telefonice din Marea Britanie

Urmare a scandalului-monstru privind interceptarile telefonice practicate de redactia tabloidului britanic News of the World, interceptari care vizau oameni politici, sportivi, vedete, membri ai familiei regale britanice, dar si rude ale victimelor atentatelor de la Londra, din 2005, precum si mesageria vocala a unei adolescente rapite si ucise, scandal cu consecinte inca greu de calculat inclusiv asupra clasei politice britanice, proprietarul ziarului a decis sa inchida News of the World incepand de duminica, relateaza Le Monde.


In afara acuzatiilor de interceptare ilegala a convorbirilor, News of the World mai este acuzat si ca ar fi platit milioane de lire politiei, in schimbul unor informatii in exclusivitate. Politia londoneza a deschis miercuri o ancheta pentru coruptie, pentru a clarifica aceste acuzatii.

Tabloidul News of the World (NoW), proprietatea lui Murdoch, obisnuia sa apeleze la detectivi particulari pentru a pune sub ascultare mesajele telefonice a sute de persoane. Conversatii private, interceptate in ciuda interdictiei impuse de lege si a oricarei norme deontologice, care au permis alimentare a pagini intregi de ziar pentru acest tabloid cu tiraj de 2,8 milioane de exemplare, comenteaza Le Monde.

Afacerea depaseste cu mult perimetrul presei de calitate indoielnica. Ea ar putea avea deja consecinte grave asupra extinderii grupului Murdoch, chiar pentru Executivul britanic, premierul David Cameron fiind un apropiat al persoanelor bine plasate din ierarhia NewsCorp din Marea Britanie.

Scandalul a inceput de la aflarea unei fapte greu de calificat: piratarea mesageriei vocale a unei adolescente asasinate. Tabloidul era banuit si a mai fost chiar acuzat de astfel de practici si in trecut, dar acum a venit randul celor de la cotidianul The Guardian sa scrie ca NoW a piratat mesageria vocala a lui Milly Dowler, o adolescenta rapita si asasinata in 2002. Tabloidul nu s-a multumit cu punerea sub ascultare a mesajelor lasate de rudele si prietenii ingrijirati de soarta tinerei, ci a mai si sters anumite mesaje din memoria robotului telefonic suprasaturat, pentru a fi sigur ca si alte persoane vor mai fi interceptate. Un semn pe care familia tinerei l-a luat drept o dovada ca aceasta ar fi putut fi in viata.

Inceputurile acestui scandal dateaza din 2005, cand Coroana britanica s-a aratat ingrijorata de posibilele interceptari ale convorbirilor printului Harry si ale apropiatilor din familia regala. Informatii care au permis alimentarea unui articol destul de banal despre o rana la genunchi a suferita de print.

Citeste articolul complet pe Jurnalul.ro
Aproape 200 de imigranti ilegali au murit inecati in Marea Rosie... CE declara razboi total agentiilor de rating, acuzandu-le de subiectivism...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x