Antena Căutare

Talibanii anunţă o conferinţă interafgană la Beijing

O conferinţă interafgană menită ”să găsească o soluţie la problema afgană” urmează să aibă loc la Beijing, a declarat agenţiei franceze de presă un purtător de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, excluzând participarea vreunui reprezentat de ”nivel foarte înalt” din Guvern, relatează AFP.

O conferinţă interafgană menită ”să găsească o soluţie la problema afgană” urmează să aibă loc la Beijing, a declarat agenţiei franceze de presă un purtător de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, excluzând participarea vreunui reprezentat de ”nivel foarte înalt” din Guvern, relatează AFP.

Delegaţia talibană, condusă de către cofondatorul mişcării, mollahul Abdul Ghani Baradar, se duce în China în perioada 29-30 octombrie, a precizat el.

Marea necunoscută rămâne identitatea celorlalţi participanţi la conferinţă, talibanii refuzând vreun ”reprezentant de nivel foarte înalt” din Guvernul afgan.

În paralel, Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite i-au îndemnat marţi, într-un comunicat, pe liderii afgani să constituie o ”echipă de negociere naţională inclusivă” şi au îndemnat toate părţile ”să respecte un armistiţiu pe timpul negocierilor interafgane”.

Conferinţa a fost hotărâtă în urma unei întâlniri la Doha între mollahul Baradar, care este totodată şeful Biroului Politic al talibanilor, şi emisarul special chinez Deng Xijon, potrivit lui Shaheen.

”Cele două părţi au discutat despre conferinţa interafgană viitoare de la Beijing şi chestiuni referitoare la soluţionarea problemei afgane”, a anunţat el pe Twitter.

Întrebat de AFP cine urmează să participe la conferinţă, Guvernul afgan nu a racţionat imediat faţă de declaraţia lui Shaheen.

În tweetul său, purtătorul de cuvânt al talibanilor a precizat că ”toţi particpanţii vor asista (la conferinţă) cu titlu personal şi vor prezenta punctul lor de vedere personal în vederea găsirii unei soluţii la problema afgană”.

Talibanii neagă orice legitimitate puterii afgane, pe care o cataloghează frecvent drept ”marioneta” Statelor Unite. Această poziţie a fost reafirmatăde Shaheen în declaraţiile pe care le-a făcut AFP.

Purtătorul de cuvânt taliban a anunţat că ”dacă cineva din Guvernul afgan este inclus pe listă, noi îi vom examina nivelul şi statutul”. El a precizat că ”nu este posibil ca cineva de nivel foarte înalt să participe la conferinţă pretinzând că o face în nume personal”.

În mai, opozanţi politici ai Guvernului afgan s-au întâlnit cu o delegaţie talibană la Moscova.

În iulie, o reuniune - prima după mulţi ani - a avut loc, la Doha, între talibani şi diverşi oficiali afgani de rang înalt. Cele două părţi s-au angajat să stabilească o ”foaie de drum către pace” în Afganistan.

La rândul său, Beijingul a primit o delegaţie talibană în iunie şi apoi la sfârşitul lui septembrie, după suspendarea de către preşedintele american Donald Trump a negocierilor cu insurgenţii cu privire la o retragere americană din Afganistan în schimbul unor măsuri din partea rebelilor.

China, care are o frontieră de 76 de kilometri cu Afganistanul în nord-est, se interesează de resursele minerale afgane şi este îngrijorată de vidul în domeniul securităţii care s-ar produce după plecarea ultimelor unităţi de luptă americane.

Trump a pus capăt negocierilor cu insurgenţii după moartea unui militar american într-un atentat revendicat de talibani.

Sursa : news.ro

Cel mai bătrân om din lume a murit la 114 ani. Dorința neîmplintă a lui Gustav Gerneth... Camionul în care s-au găsit cele 39 de cadavre este unul frigorific. Oamenii, între care un copil, au murit în chinuri...
Cele mai populare nume de copii din Europa. Ce alegeri au făcut părinții pentru micuții lor
Specialiștii au stabilit care sunt cele mai populare nume de copii din Europa. Alegerea numelui...
Horoscopul zilei de 26 martie 2023. Scorpionii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 26 martie 202 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac. Aceștia...
Parteneri
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x