Antena Căutare

Talibanii nu vor să discute cu Kabulul în lipsa unui schimb prealabil de prozonieri

Talibanii, care au semnat în acest weekend un acord cu Statele Unite, au anunţat luni că nu se vor angaja în negocieri interafgane atât timp cât Guvernul de la Kabul refuză să elibereze aproximativ 5.000 de militanţi talibani aflaţi în prezent în închisoare, relatează Reuters.

”Suntem total pregătiţi de negocieri interafgane, dar noi aşteptăm eliberarea celor 5.000 de prizonieri ai noştri”, a declarat telefonic pentru Reuters un purtător de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid.

”Dacă cei 5.000 de prizonieri ai noştri - 100 sau 200 mai mulţi sau mai puţini, asta nu contează - nu sunt eliberaţi, nu vor avea loc negocieri interafgane”, a adăugat el.

Acordul pe care talibanii l-au semmat sâmbătă la Doha cu Statele Unite urmează să deschidă calea unei retrageri a trupelor americane desfăşurate în Afganistan.

Documentul prevede totodată negocieri de pace între insurgenţii islamişti şi Guvernul de la Kabul. În acest scop, el îndeamnă la măsuri vizând restabilirea încrederii între părţile afgane, inclusiv u schimb de deţinuţi până la 10 martie.

Însă preşedinteşe afgan Ashraf Ghani, care nu a participat la negocierile dintre Statele Unite şi talibani, a refuzat duminică să se angajeze să elibereze cei 5.000 de deţinuţi talibani în schimbul celor aproximativ 1.000 de persoane din tabăra guvernamentală deţinute de către insurgenţi.

Zabihullah a precizat că majoritatea celor 5.000 de deţinuţi talibani a fost capturată de forţele americane şi a fost închisă în închisori guvernamentale afgane. În vederea stabilirii unei liste, a adăugat el, prioritari sunt deţinuţii în vârstă sau bolnavi.

Sursa : news.ro

Erdogan ameninţă Europa cu ”milioane” de migranţi şi cere un armistiţiu în Siria... Celebrul scriitor chilian Luis Sepulveda a fost diagnosticat cu Covid-19...
Stratul de ceară de pe mere. Ce spun specialiștii despre el și cum poate fi eliminat
Fructele din supermarketuri sunt frumoase. Au o formă atât de uniformă, sunt atât de...
Horoscopul zilei de 23 martie 2023. Racii au parte de o zi minunată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 23 martie 2023 spune că Racii se vor bucura de clipe și momente care le vor...
Parteneri
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x