Talibanii nu vor să discute cu Kabulul în lipsa unui schimb prealabil de prozonieri

Talibanii, care au semnat în acest weekend un acord cu Statele Unite, au anunţat luni că nu se vor angaja în negocieri interafgane atât timp cât Guvernul de la Kabul refuză să elibereze aproximativ 5.000 de militanţi talibani aflaţi în prezent în închisoare, relatează Reuters.

”Suntem total pregătiţi de negocieri interafgane, dar noi aşteptăm eliberarea celor 5.000 de prizonieri ai noştri”, a declarat telefonic pentru Reuters un purtător de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid.

”Dacă cei 5.000 de prizonieri ai noştri - 100 sau 200 mai mulţi sau mai puţini, asta nu contează - nu sunt eliberaţi, nu vor avea loc negocieri interafgane”, a adăugat el.

Acordul pe care talibanii l-au semmat sâmbătă la Doha cu Statele Unite urmează să deschidă calea unei retrageri a trupelor americane desfăşurate în Afganistan.

Documentul prevede totodată negocieri de pace între insurgenţii islamişti şi Guvernul de la Kabul. În acest scop, el îndeamnă la măsuri vizând restabilirea încrederii între părţile afgane, inclusiv u schimb de deţinuţi până la 10 martie.

Însă preşedinteşe afgan Ashraf Ghani, care nu a participat la negocierile dintre Statele Unite şi talibani, a refuzat duminică să se angajeze să elibereze cei 5.000 de deţinuţi talibani în schimbul celor aproximativ 1.000 de persoane din tabăra guvernamentală deţinute de către insurgenţi.

Zabihullah a precizat că majoritatea celor 5.000 de deţinuţi talibani a fost capturată de forţele americane şi a fost închisă în închisori guvernamentale afgane. În vederea stabilirii unei liste, a adăugat el, prioritari sunt deţinuţii în vârstă sau bolnavi.

Sursa : news.ro

Fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry va primi despăgubiri semnificative din cauza interviului Prințesei Diana. Ce i s-a întâmplat lui Tiggy Legge-Bourke
Tiggy Legge-Bourke, fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry, va primi...
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021. Balanțele trebuie să fie sincere cu cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021 aduce câteva schimbări în viața nativilor din zodia...
Parteneri
Budincă de tapioca cu lapte de cocos și piure de mango
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert fin, elegant și răcoritor pentru a-i surprinde pe cei dragi, îți recomandăm rețeta de budincă de tapioca cu lapte de cocos și mango. Vei cuceri gustul celor dragi cu un desert exotic și foarte atractiv prin aspectul deosebit al perlelor de tapioca.
Catine.ro
Ultimele știri