Căutare Live

Teheranul îşi exprimă speranţa ca AIEA să rămână ”neutră” sub conducerea argentinianului Rafael Grossi

Iranul a salutat joi alegerea argentinianului Rafael Grossi la şefia Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) şi şi-a exprimat dorinţa ca, sub conducerea acestuia, organizaţia să rămână ”neutră” în îndeplinirea misiunii sale, relatează AFP.

Grossi a fost ales marţi la conducerea ”jandarmului nuclear mondial”, după decesul directorului general Yukiya Amano în iunie.

AIEA este însărcinată cu controlul activităţilor nucleare ale Iranului, supus regimului celei mai stricte inspecţii de supervizare a agenţiei.

Republica islamică îşi exprimă speranţa ca, în mandatul lui Grossi, agenţia ONU ”să-şi poată asigura responsabilităţile internaţionale şi delicata misiune în mod neutru şi profesionist”, a declarat, citat într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Moussavi.

”Iranul este pregătit să-şi menţină şi extindă interacţiunile şi cooperarea cu Agenţia, într-un spirit de bunăvoinţă şi respect reciproce”, a adăugat Moussavi.

Regimul inspecţiei activităţilor nucleare ale Republicii islamice decurge din acordul internaţional cu privire la dosarul nuclear iranian încheiat în iulie 2015 la Viena între Iran şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite plus Germania).

Acest acord prevede o relaxare a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului, în schimbul unor garanţii menite să demonstreze că programul nuclear iranian nu are scopuri militare.

Odată cu retragerea Statelor Unite din acest pact, în mai 2018, restabilirea şi consolidarea sancţiunilor americane impuse Iranului, Teheranul este privat de beneficiile economice pecare conta de pe urma acordului.

În mai 2019, Republica islamică a începur să-şi rducă anumite angajamente, cu scopu de a obliga, afirmă ea, celelalte părţi ale acordului, mai ales pe europeni, să-i permită să facă comerţ cu lumea exterioară prin ocolirea sancţiuniloramericane şi mai ales să-şi poată exporta petrolul.

În lipsa unor progrese în vederea satisfacerii acestei exigenţe, Teheranul ar putea să anunşe, la 4 noiembrie, o nouă fază de reducere a angajamentelor pe care şi-a asumat prin acord - a patra din mai.

”Calea diplomaţiei (rămâne) deschisă şi existătentative şi acţiuni ale europenilor, mai ales ale francezilor, (care) încearcă să-şi respecte angajamentele”, a declarat Moussavi la televiziunea de stat.

Cu toate acestea, a adăugat el, ”aceste eforturi nu au condus la vreun rezultat concret”, iar ”dacă situaţia rămâne neschimbată, noi vom trece la a patra etapă” a reducerii angajamentelor iraniene - la finalul unui nou ultimatum de 60 de zile, dat de Republica islamică partenerilor săi din acord la 5 septembrie.

Sursa : news.ro

Citește și
colaj de imagini cu icoana sfintei filofteia, un preot, cartea sfanta si o femeie care se inchina
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Colaj cu zăpadă și ninsoare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
colaj de fotografii cu irina petrea
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Mai multe articole
VIDEO - Mireasă lovită cu bestialitate în ziua nunții de către soț! Femeia a căzut pe spate de la lovitura puternică... Nu e Brexit? Nu e vina mea! clamează Boris Johnson, la 100 de zile de când este la putere, în ziua în care ar fi urmat s...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri