Antena Căutare

Tensiuni între Serbia şi Kosovo după un raid al poliţiei kosovare într-o zonă locuită de sârbi

Autorităţile din Kosovo au arestat 19 poliţişti şi doi membri ai misiunii ONU, dintre care un cetăţean rus, în oraşul predominant sârb Zubin Potok într-un raid vizând mai multe grupări criminale. Decizia a fost criticată dur de Serbia, care a anunţat că îşi menţine armata „în alertă” iar Rusia a denunţat o nouă măsură „provocatoare” a autorităţilor din Kosovo

Tensiuni între Serbia şi Kosovo după un raid al poliţiei kosovare într-o zonă locuită de sârbi
Politie Kosovo | Balkan Insight

Autorităţile din Kosovo au arestat 19 poliţişti şi doi membri ai misiunii ONU, dintre care un cetăţean rus, în oraşul predominant sârb Zubin Potok într-un raid vizând mai multe grupări criminale. Decizia a fost criticată dur de Serbia, care a anunţat că îşi menţine armata „în alertă” iar Rusia a denunţat o nouă măsură „provocatoare” a autorităţilor din Kosovo.

Misiunea ONU în Kosovo (UNMIK) şi-a exprimat „îngrijorarea” după ce doi membri au fost reţinuţi de poliţie într-un raid vizând mai multe grupări criminale, relatează BBC. ONU a comunicat că vor exista consecinţe diplomatice grave dacă membrii „vor fi răniţi în vreun fel”.

Cei doi membri au fost reţinuţi marţi în nordul Kosovo, o zonă în care locuiesc în mare parte etnici sârbi.

Membrii UMMIK au fost transportaţi apoi la spital „pentru a fi trataţi”. Unul dintre ei, un cetăţean rus, a fost eliberat ulterior.

Şeful poliţiei, Rashit Qalaj, a afirmat că ofiţerii săi au arestat 19 poliţişti şi nouă civili pentru infracţiuni precum contrabandă, crimă organizată, dare de mită şi abuz în serviciu.

Dintre cei 19 poliţişti reţinuţi, 11 sunt sârbi, patru sunt albanezi kosovari şi patru bosniaci, a anunţat poliţia din Kosovo.

„Şapte arme, telefoane şi bani au fost confiscaţi”, a declarat Qalaj.

Alte şapte persoane au fost arestate „pentru că au oprit poliţia din a-şi face datoria”, a afirmat el, adăugând că membrii staff-ului ONU se aflau într-un vehicul care a fost folosit ca parte a unei „baricade” în oraşul predominant sârb Zubin Potok.

Unmik a informat că lucrează pentru a stabili „circumstanţele precise” privind reţinerea personalului.

Ca răspuns la raid, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat în faţa parlamentului că a ordonat ca toate unităţile din armată să fie în alertă, o practică comună în timpul tensiunilor din Kosovo.

„Vă garantez că dacă va avea loc o escaladare a conflictului, dacă va avea loc un atac împotriva sârbilor, Serbia va câştiga”, a adăugat el.

Rusia, un aliat cheie al Serbiei în regiune, a condamnat reţinerea cetăţeanului rus.

„Considerăm acest act ca fiind o nouă măsură provocatoare” a autorităţilor din Kosovo, a informat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zakharova.

Zakharova a precizat că cetăţeanul rus – identificat drept Mikhail Krasnoschenkov – are imunitate diplomatică.

Kosovo, care are o populaţie predominantă de etnie albaneză, s-a separat de Serbia în 2008 şi a fost recunoscută oficial de peste 100 de ţări. Însă Belgradul şi Moscova consideră regiunea ca făcând parte în continuare din Serbia.

Sursa: News.ro

Moment emoționant! Un polițist german a izbucnit în plâns după ce ajutat românii din diaspora să voteze. „Polizei! Danke... Emmanuel Macron vrea să influenţeze noul peisaj european...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x