Tensiuni majore! Jandarmeria va scoate blindatele pe străzi! Autoritățile franceze se pregătesc de ce e mai rău

 

Sute de mii de oameni sunt aşteptaţi să iasă în stradă, sâmbătă, în Franța, pentru a protesta față de politicile guvernului şi preşedintelui Emmanuel Macron. Se anunţă momente extrem de tensionate, ţinând cont de violenţele de ce au avut loc weekendul trecut.

În aşteptarea valului de protestatari, au fost luate măsuri: Muzeul Luvru şi Turnul Eiffel vor fi închise mâine, la fel şi magazinele de lux de pe Champs Elysee.

În plus, pe străzi vor fi scoase blindate - o premieră pentru ultimii 13 ani. În total, aproape 90.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi în întreaga ţară.

Nemulţumirile au erupt iar în Paris. Sute de tineri au manifestat în centrul oraşului, unde au dat foc mai multor tomberoane, în timp ce, în apropierea capitalei franceze, poliţia a reţinut 150 de elevi, care ar fi vrut să incendieze un liceu şi i-au pus în genunchi, cu mâinile la ceafă.

Punctul culminant al protestelor ar urma să fie sâmbătă, când sute de mii de oameni vor ieşi în stradă, potrivit digi24.ro.

„Ne confruntăm cu oameni care nu ies să protesteze, ci să distrugă. Am mobilizat un număr considerabil de oameni: 8.000 în Paris, mai mulţi ca sâmbăta trecută. În total, pentru toată Franţa, nu sunt 65.000, ci 89.000”, a declarat Edouard Philippe, premierul Franţei.

„Vor fi folosite vehicule blindate ale jandarmeriei. Nu sunt vehicule militare, nu sunt tancuri. Vorbim de maşini speciale ale jandarmeriei, care pot fi folosite în special pentru a distruge baricadele”, a declarat și Chistophe Castaner, ministrul francez de Internd.

În urmă cu o săptămână, peste o sută de oameni au fost răniţi şi alţi aproape 300 reţinuţi, în cele mai violente proteste din ultimii ani. Principalul motiv al nemulţumirilor a fost introducerea unei taxe pe carburant, la care guvernanţii au renunţat între timp. Asta nu i-a convins, însă, pe manifestanţi să nu organizeze noi proteste, tot mai violente.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI