Căutare Live

The Guardian: “Franta merita sa fie exclusa din UE pentru masurile de deportare a romilor”

Franta merita sa fie exclusa din Uniunea Europeana pentru masurile de deportare a romilor, luate pe baze etnice, iar nesanctionarea acestui stat ar atrage alte Guverne de dreapta sa ii urmeze exemplul, pentru a obtine voturi, comenteaza cotidianul britanic The Guardian

"Sa ne amintim: acestia sunt cetateni ai UE, deportati dintr-un stat membru in altul din cauza etniei lor. Imaginati-va amploarea acestui caz daca (Nicolas) Sarkozy (presedintele Frantei, n.red.) ar incepe sa deporteze persoane care s-ar intampla sa fie evrei sau persoane de culoare. I-ar fi trebuit Uniunii Europene 18 luni sa reactioneze?", se intreaba autoarea comentariului, Louise Doughty, referindu-se la procesul de expulzare de etnici romi in Romania si Bulgaria, demarat in urma cu un an si jumatate, dar intensificat in ultima perioada.

"Se vorbeste despre o amenda mare. O amenda ? De ce nu o excludere a Frantei din UE? (...) Un regim rasist nu are ce cauta intr-o Europa civilizata. Daca Sarkozy nu are nevoie de nicio decizie legala pentru a expulza persoane in afara granitelor tarii, de ce sa i se acorde sansa unui proces corect inainte de a-l da afara din Uniunea Europeana?", noteaza autoarea.

Se estimeaza ca in Europa exista zece milioane de romi, dintre care 86 la suta traiesc sub limita saraciei. Ei reprezinta minoritatea etnica avand cea mai rapida crestere din Europa. Oricat de extrema este actiunea Frantei, ea constituie cel mai clar exemplu al intensificarii masurilor impotriva romilor in intreaga Europa, comenteaza The Guardian, citat de Mediafax

"Daca Sarkozy nu este sanctionat pentru deportarile sale, si alte Guverne de dreapta vor intelege ca persecutia romilor este o masura care aduna voturi si care nu le costa nimic", considera autoarea comentariului, amintind ca, potrivit unor rapoarte, 60 la suta dintre persoanele cu drept de vot din Franta aproba pozitia presedintelui lor pe aceasta tema.

"Iata de ce disputa dintre comisarul (european) pentru Justitie si Guvernul francez este atat de importanta. (...) (Viviane) Reding trebuie sa actioneze ferm si rapid daca vrea ca pozitia sa pe aceasta tema sa aiba un impact, iar alte Guverne europene, inclusiv cel al Marii Britanii, trebuie sa o sustina public", conchide autoarea.

Situatia dramatica in Spania din cauza incendiilor... The Guardian: “Modul in care sunt tratati tiganii, rusinea unui continent”...
Parteneri
De ce mint oamenii. 4 motive explicate de psihologi
Se spune că minciuna are picioare scurte, iar acest lucru nu poate fi departe de adevăr. Există nenumărate motive pentru care multe persoane aleg să omită adevărul. Experții au încercat să afle de ce mint oamenii și să claseze principalele motive astfel încât să ne fie mai ușor să ne dăm seama de intențiile persoanei cu care purtăm o discuție.
Catine.ro
Ultimele știri