Antena Căutare

The Guardian: “Modul in care sunt tratati tiganii, rusinea unui continent”

Dezvaluirile privind masurile indreptate impotriva tiganilor in Franta au declansat o necesara reflectie asupra modului in care sunt tratate minoritatile, chiar in momentul aprobarii unei legi ce "persecuta cele cateva femei musulmane care poarta val", comenteaza The Guardian

Publicarea circularei Ministerului francez de Interne referitoare la evacuarea cu prioritate a taberelor tiganilor a determinat Comisia Europeana sa renunte la atitudinea indulgenta fata de masurile anuntate de presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si sa lanseze un atac dur la adresa Parisului, dar a subliniat si felul in care cea mai importanta minoritate europeana are de suferit pe continent.

"Ar fi o ironie amara daca europenii, ca intreg, nu vor putea gasi o modalitate de a reconcilia dreptul la libera circulatie, atat de drag lor, cu o comunitate de concetateni al caror mare pacat este o tendinta de a circula liber", scrie Guardian, citat de Mediafax.

Discriminarea sistematica a tiganilor in estul Europei este o realitate recunoscuta, dar putin mediatizata, iar odata cu extinderea UE spre est, atitudinile estice au inceput sa se raspandeasca si catre vestul continentului: Danemarca a incercat sa expulzeze cativa tigani, politia suedeza a fost surprinsa in timp ce incerca sa-i oblige ilegal pe altii sa paraseasca tara, Germania a repatriat copiii tigani din Kosovo, Belgia a desfiintat tabere din Flandra, iar Italia a folosit prezenta nomazilor ca pretext pentru declararea unei stari de urgenta.

"Adevarul este ca exista o indelungata traditie de ostilitate deschisa fata de tigani, o traditie cu ecouri incomode de ostilitate deschisa fata de o alta minoritate ostracizata in trecut", adauga ziarul britanic, care apreciaza ca Sarkozy se afla in cautarea unui tap ispasitor. Din acest motiv, in loc sa constate ca majoritatea tiganilor din Europa nu sunt nomazi si sa incerce sa identifice politici de integrare, Franta a insistat asupra faptului ca politicile sale nu au la baza criterii etnice.

"Dar tiganii - care fac obiectul discriminarii in tarile de origine sud-est-europene unde le cer sa se intoarca occidentalii suparati - vor reprezenta in continuare o problema mai ampla pe intregul continent, atat timp cat continentul continua sa-i trateze atat de prost", adauga Guardian.

Sursa: jurnalul.ro

The Guardian: “Franta merita sa fie exclusa din UE pentru masurile de deportare a romilor”... Avionul lui Silvio Berlusconi a aterizat de urgenta la Milano...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x