Antena Căutare

The Telegraph scrie despre “infernul” copiilor institutionalizati din Bistrita

Potrivit editiei electronice de luni a ziarului The Telegraph, Centrul de Servicii Sociale Comunitare Bistrita este descris ca un “infern” in care se afla 35 de suflete de la cateva luni pana la adulti care au diverse probleme de ordin fizic sau psihic.

Jurnalista Angela Levin, autoarea articolului, noteaza ca a fost ingrozita sa observe ca multi dintre cei cazati in acest centru dorm in paturi in care nici macar nu se pot intinde, acestea fiind facute pentru bebelusi, dar care, o data ce au crescut, nu sunt mutati in alte paturi. De altfel, jurnalista scrie ca majoritatea copiilor tipa fara sa fie auziti si in ochii lor se pot citi priviri de "animale haituite".

Jurnalista scrie ca a descoperit chiar si un tanar de 26 de ani care statea 14 ore pe zi in camera, pe o cuvertura insalubra, mirosind a urina si fecale.

"Nu avea nici macar un balansoar, nu a fost niciodata afara", scrie jurnalista care se intreaba ce s-a intamplat cu "fondurile de milioane de euro" trimise din Uniunea Europeana pentru eradicarea unor institutii de acest fel in care oamenii sunt "incarcerati".

Ea reaminteste ca atunci cand Romania se pregatea sa adere la UE una dintre conditiile puse a fost inchiderea institutiilor de ocrotire sociala de acest fel, ceea ce nu s-a intamplat pana in prezent.

"Institutia (de ocrotire sociala, n.r.) din Bistrita este una din cele 256 din Romania in care se afla, in continuare, 10.800 de copii", noteaza ea.

Jurnalista mai noteaza ca romanii trebuie reeducati in privinta valorilor familiei si vietii familiale, ceea ce va fi o "sarcina dificila".

In documentarea pe care a facut-o, jurnalista a fost insotita de Stefan Darabus, directorul Hope&Homes for Children Romania, despre care ea scrie ca a fost plin de revolta, la fel ca si ea cand a vazut ceea ce se intampla in Centrul de Servicii Sociale Comunitare din Bistrita.

Stefan Darabus a declarat ca este revoltat de faptul ca autoritatile nu gasesc solutii ca sa achizitioneze paturi adecvate pentru tinerii cu nevoi speciale care inca mai dorm in paturi prea mici pentru ei si nu isi pot intinde picioarele.

"Este un aspect care ne revolta, intr-adevar. Din pacate, Bistrita nu este singurul caz. Peste tot in tara sunt astfel de probleme. Nu exista servicii adecvate pentru tinerii cu nevoi speciale. Noi (Hope&Homes for Children Romania, n.r.) vrem sa incepem sa lucram cu cei din Bistrita pentru desfiintarea centrului si integrarea tinerilor in familii. Anul viitor, vom demara un astfel de proiect", a declarat el.

Pe de alta parte, Darabus a declarat ca nu poate subscrie la aprecierile extreme despre sistem pe care le-a facut jurnalista, cum nu poate fi de acord nici cu etichetarile negative la adresa autoritatilor statului.

"Dupa zece ani de eforturi, dupa realizarea unei bune parti din reforma necesara in sistem, dupa ce au fost introduse noi legi care imbunatatesc in mod evident protectia copilului, nu pot sustine afirmatii senzationaliste, care ignora partile bune introduse cu multa truda si, totusi, cu deschidere din partea autoritatilor romane", a declarat el.

Contactata in legatura cu acest subiect, Margit Moldovan, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud, a declarat ca este surprinsa de ce s-a scris.

"M-am bucurat cand a venit jurnalista gandindu-ma ca va arata ca s-au facut progrese in privinta sistemului de protectie sociala de la noi. Centrul de Servicii Sociale Comunitare Bistrita este o institutie in care lucram cu profesionisti si asiguram toate conditiile pentru cei aflati acolo. Nu este adevarat ca nu au paturi adecvate. Nu inteleg de ce se scot in evidenta astfel de lucruri", a declarat Moldovan.

Sursa: Jurnalul National

Sapte morti in urma unei explozii puternice la un hotel din Mexic... Irlanda isi negociaza salvarea cu UE si FMI...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x