Antena Căutare

Tony Blair asteapta lista neagra a Israelului

Israelul ar trebui sa finalizeze, peste cateva zile, o lista cu produsele a caror intrare in Fasia Gaza va ramane interzisa, in ciuda diminuarii blocadei terestre impusa teritoriului palestinian, a estimat trimisul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, Tony Blair.

Sper ca in urmatoarele zile ne vom afla in situatia in care vom avea o astfel de lista finalizata

"Imediat ce acest lucru va fi realizat, el va crea o structura total diferita pentru a-i permite Fasiei Gaza sa functioneze", a adaugat Blair, citat de AFP.

Guvernul israelian va termina lista neagra inainte ca premierul sau, Benjamin Netanyahu, sa plece in Statele Unite pentru intalnirea de pe 6 iulie cu presedintele american Barack Obama.

Finalizarea listei va permite ridicarea embargoului pe anumite bunuri, pe 20 iunie fiind deja ridicat in totalitate embargoul pe bunurile destinate consumului civil ce ajung in Gaza.

Ministrii Cvartetului (Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeana si Natiunile Unite) i-au cerut Israelului in mod special sa permita intrarea terestra a produselor destinate construirii de locuinte private.

Israelul a luat decizia de a realiza aceasta lista in urma presiunilor exercitate de comunitatea internationala, nemultimita de faptul ca noua militanti turci au murit in cadrul actiunii de interceptare a unei flote umanitare de catre marina israeliana.

Trimisul special al Cvartetului a fost invitat de ministrul francez de Externe Bernard Koucher sa participe, alaturi de premierul Autoritatii Palestiniene Salam Fayyad, de seful diplomatiei UE Catherine Ashton si de ministrii norvegian si egiptean de Externe Jonas Gahr Stoere si Ahmed Ali Aboul-Gheit la o cina de lucru.

Participantii au "propus sa ajute la deschiderea trecerilor frontaliere si sa faca acest lucru repede si concret", cu ajutorul unui personal specializat in aceste chestiuni, a precizat Ashton.

La randul sau, Abou-Gheit a regretat refuzul Israelului de a aborda chestiunile de fond ale insturarii pacii, care va face ca tarile Ligii Arabe sa actioneze, in septembrie, in cadrul Consiliului de Securitate al ONU in cazul in care nu vor fi initiate negocieri indirecte.

FOTO: Hepta

Kiev: Presedintele ucrainean cumpara cocaina si marijuana online... In ciuda crizei: Cresterea Chinei a depasit 9%, in 2009!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x