Antena Căutare

Topirea gheţarilor este studiată cu ajutorul imaginilor din satelit folosite pentru spionaj

Imaginile spion luate cu ajutorul sateliţilor în ultimii 40 de ani sunt folosite acum pentru a înţelege ritmul topirii gheţarilor din Himalaya şi impactul încălzirii globale asupra acestora.

Imaginile spion luate cu ajutorul sateliţilor în ultimii 40 de ani sunt folosite acum pentru a înţelege ritmul topirii gheţarilor din Himalaya şi impactul încălzirii globale asupra acestora.

Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu privind topirea gheţarilor din Himalaya în care au folosit imagini capturate din satelit pe parcursul ultimilor 40 de ani, de când a început să se folosească această tehnologie.

Printre imaginile la care cercetătorii au dobândit acces se numără şi cele din proiectul secret la vremea respectivă KH-9 Hexagon, derulat în perioada anilor ‘70 şi ‘80.

Imaginile le-au permis oamenilor de ştiinţă să observe evoluţia a aproximativ 650 de gheţari, acoperind o suprafaţă de aproximativ 2.000 de kilometri.

Mai mult, pe baza aceloraşi imagini au putut fi generate modele 3D care să reflecte evoluţia gheţarilor, pentru a se putea observa cum s-a modificat elevaţia acestora.

Toate imaginile obţinute astfel au fost corelate cu istoricul temperaturilor pentru a se vedea în ce măsură este responsabilă încălzirea globală pentru topirea gheţarilor.

Astfel, s-a constat că ritmul de topire din perioada 2000 - 2016 (51 de centimetri pe an) este de două ori mai mare decât cel din perioada 1975 - 2000.

De asemenea, există o legătură clară şi directă între ritmul de topire şi creşterea temperaturilor. Asta chiar dacă au existat şi factori minori care au contribuit la topire, precum precipitaţiile şi funinginea.

Concluziile studiului, împreună cu imaginile din satelit, pot fi folosite în sprijinul măsurilor de limitare a poluării şi a acţiunilor care determină creşterea temperaturilor. De asemenea, acestea i-ar putea convinge şi pe sceptici, printre care se numără şi preşedintele actual al Statelor Unite.

Sursa : news.ro

Coreea de Nord anunță că rachetele lansate joi sunt ”un nou tip de armă tactică”... Avertizare MAE pentru românii care călătoresc în Croaţia: Este anunţată caniculă vineri şi sâmbătă...

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Horoscopul săptămânii 5 decembrie – 11 decembrie 2022. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie
Horoscopul săptămânii 5 decembrie – 11 decembrie 2022 aduce griji pe plan financiar pentru...
Horoscopul zilei de 6 decembrie 2022. Taurii își vor cumpăra o casă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 6 decembrie 2022 spune că Taurii își vor cumpăra o casă. Nativii acestei...
Parteneri
Fursecuri Linzer. Rețetă de fursecuri umplute cu gem
Catine.ro
Ultimele știri
x