Antena Căutare

Traian Basescu, in Afganistan: 2014 este un termen optimist pentru retragerea trupelor NATO

Traian Basescu se afla intr-o vizita in Afganistan. Seful statului se afla in Kandahar, unde va vizita trupele romanesti. Din delegatia care il insoteste pe Traian Basescu fac parte ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein si ministrul Apararii, Gabriel Oprea.

In timpul vizitei la baza romaneasca de la Qala, presedintele Traian Basescu a declarat ca 2014 este un termen inca optimist pentru retragerea trupelor NATO din Afganistan si le-a urat militarilor romani sa se intoarca toti acasa.

"Va multumesc pentru ce faceti pentru Romania, pentru ce faceti pentru NATO, pentru ce faceti pentru lumea civilizata. Armata romana si-a dat jertfa de sange in Afganistan si, asa cum ne-am angajat de la sosirea aici, nu vom pleca decat dupa ce ne vom indeplini misiunea", le-a spus Traian Basescu militarilor romani.

"N-as vrea sa se creeze obiectivele de plecare din Afganistan inainte ca Afganistanul sa fie complet sigur. Analizele arata ca 2014 este inca un termen optimist. Vom ramane pana cand Afganistanul va fi complet sigur si populatia afgana va putea sa-si desfasoare viata in siguranta si intr-un mod care sa permita sa spere la un trai bun in viitor", a mai declarat Traian Basescu.

La finalul ceremoniei, Traian Basescu le-a oferit militarilor cate un stilou ca dar simbolic. Presedintele a purtat discutii cu militarii romani si in absenta presei.

Ultima vizita a liderului Romaniei in Afganistan a avut loc in martie 2010. La acea vreme, Traian Basescu le-a spus militarilor romani ca au misiunea de a proteja lumea civilizata de terorism si ca spera ca in cel de-al doilea mandat al sau misiunea militara in zona sa se incheie cu succes. Tot atunci, presedintele a impartit martisoare femeilor militar.

In cadrul summit-ului NATO din urma cu zece zile, Traian Basescu a declarat ca obiectivul este ca procesul de predare a gestionarii securitatii catre fortele afgane de catre NATO si ISAF sa se incheie la finele lui 2014.

Romania are in Afganistan 1.663 de militari. Dintre acestia, 1.655 desfasoara misiuni in cadrul operatiunii ISAF (Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate) a NATO, iar 8 militari in cadrul operatiunii Enduring Freedom a Coalitiei Internationale.

In ultimii opt ani, 17 militari romani au murit in teatrele de operatii din Afganistan. Numai anul trecut, sase militari romani si-au pierdut viata la datorie.

Studiu: O treime din seropozitivii din Europa nu stiu ca sunt infectati cu HIV... Vezi fotografii recente cu Nicolae Popa!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x