Antena Căutare

Trump respinge propunerile de restricţionare a livrărilor de componente americane pentru avioane către industria aviatică chineză

Preşedintele american Donald Trump a respins marţi propuneri care ar restricţiona capacitatea companiilor americane de a livra motoare de avioane şi alte componente către industria aviatică chineză, afirmând că a cerut administraţiei sale să împiedice astfel de măsuri, transmite Reuters.

Intervenţia preşedintelui american ilustrează, cel puţin în acest caz, dorinţa sa de a prioritiza beneficiile economice în raport cu neajunsurile competitive şi îngrijorările legate de securitatea naţională.

De asemenea, poziţia preşedintelui contrastează cu modul în care administraţia sa tratează industria telecomunicaţiilor din China. Companiile americane nu pot efectua tranzacţii cu grupul chinez Huawei Technologies, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, din motive de securitate naţională.

Dar, într-o serie de tweet-uri postate marţi, Trump a spus că securitatea naţională nu trebuie folosită drept ”scuză” pentru a îngreuna achiziţiile de produse americane de către alte ţări.

“Statele Unite nu pot şi nu vor deveni un loc dificil în ceea ce priveşte achiziţia de produse americane de către alte ţări, inclusiv pentru scuza securităţii naţionale folosită mereu, în care companiile să fie nevoite să plece pentru a rămâne competitive”, a scris Trump pe Twitter.

“De exemplu, vreau ca China să cumpere motoarele noastre de avioane, cele mai bune din lume”, a adăugat Trump.

Preşedintele nu a identificat restricţiile, iar Casa Albă a refuzat să comenteze.

Statele Unite şi China, cele mai mari două economii ale lumii, au o relaţie complicată şi competitivă. Trump a semnat o primă fază a acordului comercial cu China, la începutul acestui an, după un război comercial îndelungat în care cele două părţi şi-au impus reciproc tarife semnificative. Multe dintre tarifele respective sunt încă valabile.

Seria de tweet-uri ale lui Trump pare să se refere la informaţii apărute weekendul trecut, potrivit cărora guvernul american analizează dacă să interzică General Electric să vândă în continuare motoare pentru un nou avion chinez de pasageri.

Washingtonul ar avea în vedere şi limitarea livrării altor componente pentru avionul comercial chinez, cum ar fi sistemele de control al zborului fabricate de Honeywell International.

Motivul ar fi că livrările de componente pentru avioane ar susţine dezvoltarea unor concurent serios pentru grupul american Boeing sau ar susţine capacitatea militară a Chinei.

Asociaţia Industriei Semiconductorilor a salutat comentariile lui Trump.

Sursa : news.ro

Al doilea deces provocat de coronavirus în Hong Kong... Îngrijorat de separatism, Macron anunţă restricţii pentru imamii şi profesorii din străinătate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x