Antena Căutare

Trump suferă înfrângeri usturătoare în alegeri locale foarte urmărite

Candidaţi republicani au suferit înfrângeri stânjenitoare pentru Donald Trump - care s-a implicat personal în campanii electorale locale în care a îndemnat să se blocheze drumul democraţilor ”radicali” -, cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale americane, relatează AFP.

Într-o ţară foarte împărţită, aceste scrutine erau aşteptate ca un test revelator al popularităţii lui Donald Trump - doar al patrulea preşedinte din istoria americană ameninţat de o procedură de destituire, din cauza scandalului ucrainean.

Ironizând frenezia mediatică, omul de afaceri prevestea acest lucru luni seara, îndemnându-şi susţinătoriii din statul conservator Kentucky să se ducă la vot, ”pentru că, dacă pierdem, asta transmite un mesaj rău (...), nu puteţi să lăsaţi să mi se întâmple asta”, tuna el în faţa a aproximativ 20.000 de persoane.

Douăzeci şi patru de ore mai târziu, candidatul democrat i-a smuls victoria guvernatorului republican în exerciţiu.

Diferenţa de voturi este foarte mică, iar republicanul Matt Bevin nu şi-a recunoscut înfrângerea, în pofida declaraţiilor în acest sens ale autorităţilor.

Chiar şi aşa, victoria democratului Andy Beshear în acest stat în care Donald Trump a obţinut o victorie zdrobitoare, cu un avans de 30 de puncte procentuale împotriva rivalei sale democrate Hillary Clinton, în 2016, provoacă o undă de şoc.

Locatarul Casei Albe a reacţionat afirmând că Bevin a ”câştigat cel puţin 15 puncte în aceste ultime zile”.

”Dar poate că nu suficiente (Presa falsă va da mereu vina pe Trump!)”, a scris el pe Twitter.

Democratul a fost susţinut în Kentucky mai degrabă de o puternică mobilizare la periferie decât în marile oraşe, o dinamică ce ar putea conta în alegerile prezidenţiale din 2020.

”SĂ-L FACĂ SĂ TREMURE” PE TRUMP

În paralel, democraţii au reluat controlul - pentru prima oară în ultimii 25 de ani - în ambele Camere ale Adunării din Virginia.

Ei deţin deja postul de guvernator şi obţin, astfel, toate pârghiile mari ale puterii în acest stat, în urma unei campanii marcate de dezbaterea pe tema armelor de foc.

”Această victorie istorică ar trebui să-l facă să tremure pe Donald Trump şi pe toţi republicanii”, a declarat preşedintele Partidului Democrat Tom Perez.

”Democraţii candidează în toate alegerile şi în toate statele făcând campanie în baza valorilor noastre şi canalizând o energie inedită până în cabina de vot. Aşa am câştigat în această (marţi) seara, aşa îl vom bate pe Trump într-un an”, a adăugat el, citat într-un comunicat.

În Mississippi, candidatul republican Tate Reeves părea pe cale să obţină postul de guvernator, în faţa unui democrat de centru, procurorul statului, Jim Hood, care respinge avortul şi este în favoarea armelot de foc.

Donald Trump s-a dus să-l susţină în acest stat conservator, în care a obţinut o victorie cu un avans de 18 puncte procentuale în 2016.

”Mitingul nostru, vineri seara, a crescut cifrele de la un scor egal la o mare VICTORIE”, a scris marţi seara târziu pe Twitter Trump.

Dinamica a fost alta în Virginia, un stat vecin cu Washingtonul, în care Trump a fost înfrânt cu cinci puncte procentuale în alegerile prezidenţiale.

Însă, la fel ca în Kentucky, bascularea era percepută drept un semn îngrijorător pentru miliardar, mai ales în rândul alegătorilor cu diplomă din periferiile înstărite.

”Sper că toată lumea” în Virginia se va ducela vot ”pentru a transmite un mesaj Washintonului”, scria Trump pe Twitter, plasând acest scrutin sub semnul apărării dreptului de a purta arme de foc, a scăderii impozitelor sau luptei împotriva imigraţiei clandestine.

Omul de afaceri nu a făcut campanie în Virginia, însă în Mississippi şi în Kentucky a depus eforturi să-şi galvanizeze baza entuziastă.

Îndemnând la ”trimiterea unui mesaj democraţilor radicali”, el a spus că ancheta în vederea destituirii sale a creat ”o majoritate furioasă”.

Sursa : news.ro

Orice proces în vederea destituirii lui Trump în urma unui ”impeachment” este sortit eşecului, consideră Mitch McConnel... Previziune sumbră pentru România și întreaga lume! „Va fi o suferință de nedescris! A început deja și accelerează cu o r...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x