Căutare Live

Turcia desfăşoară o primă dronă înarmată, de tip Bayraktar TB2, în Ciprul de Nord, după semnarea unui controversat acord de delimitare maritimă cu Libia

Un avion turc fără pilot (dronă) înarmat a aterizat luni în Ciprul de Nord (RTCN), unde urmează să fie staţionat, pe fondul unor tensiuni puternice între Turcia şi alte ţări riverane la Mediterana de Est pe tema exploatării hidrocarburilor, relatează AFP.

Drona, de tip Bayraktar TB2 a aterizat pe aeroportul Gecitakle, în regiunea Famagusta, în estul insulei împărţite, potrivit unei corespondente AFP aflate la faţa locului.

“Bayraktar TB2 İHA bu sabah tarihi bir uçuş gerçekleştirdi.”

Türkiye'den KKTC'ye inen ilk İHA Doğu Akdeniz'deki görev uçuşuna başladı. Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığından saat 05.00'te Geçitkale Havaalanına uçan Bayraktar TB2 tipi İHA, saat 10.00'da indi.

— Müslüm Yüksel (@yukselmuslum27)

Este prima aterizare a unei drone turce pe acest aeroport, după ce autorităţile cipriote turce, aflate sub patronajul Ankarei, ale cărei trupe ocupă nordul insulei, şi-au dat acordul în vederea desfăşurării acestui tip de aeronavă.

Această desfăşurare intervine într-un context de tensiuni puternice în regiune cu privire la exploatarea hidrocarburilor, după semnarea, la sfâşitul lui noiembrie, a unui acord de delimitare maritimă controversat între Turcia şi Libia.

Acest acord a fost condamnat de către mai multe ţări - inclusiv de Grecia şi Cipru -, pentru că el permite Ankarei să revendice drepturi asupra unor zone vaste în estul Mării Mediterane.

După semnarea acestui acord, Guvernul turc a avertizat că va împiedica orice exploatare de hidrocoraburi fără autotizarea sa în această zonă.

Zăcăminte de hidrocarburi descoperite în ultimii ani în Mediterana de Est atrag apetitul ţărilor riverane - al Greciei şi Egiptului, Ciprului şi Israelului, ţări care întreţin relaţii dificile cu Ankara.

Acordul maritim turco-libian este văzut drept o ripostă a Turciei faţă de înfiinţarea în ianuarie a unui Forum al Mediteranei Orientale al gazelor naturale, din care Ankara a fost exlusă, în cadrul unei reuniuni la Cairo a reprezentanţilor Ciprului, Greciei, Israelului, Egiptului, Iordaniei şi Palestinei.

Ameninţată cu sancţiuni de Uniunea Euroepană (UE) din cauza forărilor sale ilegale în largul Ciprului, a cărei parte de nord o ocupă din 1974, Turcia intenţionează să se sprijine pe acordul său cu Libia pentru a pune capăt izolării sale în estul Mării Mediterane şi să-şi valorifice drepturile de exploatarea hidrocarburilor.

Sursa : news.ro

VIDEO - Privește și vei plânge! Mirele paralizat "s-a ridicat" în noaptea nunții și a dansat alături de aleasa... Rohani efectuează o vizită de o zi, vineri, în Japonia...
Parteneri
Alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață sănătoasă. Ce ar trebui să excluzi din dieta ta
Alimentația este foarte importantă când vine vorba de a avea o viață sănătoasă. Astfel, în ultimii ani, oamenii au devenit tot mai preocupați de preparatele pe care le cumpără și pe care le consumă. Am pregătit pentru tine o listă de alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață lungă și sănătoasă.
Catine.ro
Ultimele știri