Live acumObservator 23
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Turcia îndeamnă SUA să se abţină de la orice dialog cu comandantul FDS, generalul Mazloum Abdi, dat în căutare prin Interpol ca ”terorist”, după ce Erdogan a cerut Washingtonului să-l predea pe comandantul kurd Ankarei

Turcia a îndemnat vineri Statele Unite să se abţină de la orice dialog cu comandantul forţelor kurde în Siria, generalul Mazloum Abdi, apreciind că acest lucru ar însemna ”legitimarea teroriştilor”, relatează AFP.

Ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu a declarat pentru presă că generalul Mazloum, comandantul Forţelor Democratice Siriene (FDS), o coaliţie kurdo-arabă dominată de Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), este vizat de mai mulţi ani de o ”notiţă roşie” a Interpolului.

”Este inacceptabil ca aliaţii noştri să discute cu un terorist căutat de Interpol pe baza unei notiţe roşii. Dacă voi începeţi să legitimaţi terorişti ca el, veţi ajunge ca în curând să vă întâlniţi cu (liderul Statului Islamic, SI, Abu Bakr al-)Baghdadi”, a denunţat Cavusoglu.

”Noi le-am spus toate acestea americanilor într-o notă scrisă. Le-am arătat clar că el (Mazloum) face obiectul unei notiţe roşii şi că ar fi inacceptabil ca ei să discute cu un terorist căutat”, a adăugat şeful diplomaţiei turce.

Un grup de senatori americani a îndemnat săptămâna aceasta Departamentul de Stat să-i acorde rapid viză lui Mazloum Abdi, pentru ca acesta să poată veni în Statele Unite cu scopul de a discuta cu oficiali despre situaţia din Siria din perspectiva ultimei ofensive turce în nord-estul acstei ţări, care a pus forţele kurde în derută.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat joi Washingtonul să-l predea pe generalul Mazloum Turciei.

În anii luptei împotriva SI, FDS au beneficiat de susţinerea Washingtonului, pe care-l acuză de faptul că le-a abandonat şi că a permis ofensiva turcă, lansată la 9 octombrie.

Mazloum Abdi a anunţat la 16 octombrie ”îngheţarea” operaţiunilor împotriva SI, care s-a transformat într-o organizaţie clandestină după înfrângerea sa pe teren în martie.

Confruntările armate au încetat în nord-estul Siriei marţi, în urma unor acorduri separate încheiate de Ankara cu Washingtonul şi Rusia, potrivit cărora forţele kurde este necesar să se retragă la cel puţin 30 de kilometri de frontiera turco-siriană.

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări miercuri că generalul Mazloum i-a mulţumit, într-o convorbire la telefon, şi s-a arătat ”extrem de recunoscător” faţă de eforturi menite să pună capăt ofensivei turce.

Sursa : news.ro

Recomandari