UE avertizează împotriva unei confruntări între forţele turce şi ruse în Siria

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell avertizează împotriva unei confruntări între forţele turce şi ruse în Siria şi îi îndeamnă pe europeni să se doteze cu mijloace prin care să influenţeze în vederea unei soluţionări a conflictului, relatează AFP.

”Asistăm la confruntări între regimul sirian şi forţele turce, ca să nu mai vorbim despre riscul ca militari turci şi ruşi să se infrunte”, a subliniat Borrell într-un discurs susţinut marţi seara în Parlamentul Europeen (PE), al cărui text a fost publicat miercuri de către serviciile sale.

”Aceste tensiuni ar putea declanşa, al rândul lor, un conflict regional mai larg”, a avertizat el, pledând în favoarea unui armistiţiu convenit între Ankara şi Moscova, care ”trebuie să fie aplicat”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat miercuri cu atacuri vizând regimul ”orunde”, în cazul unor noi atacuri vizând forţe turce şi a acuzat Rusia că ia parte la ”masacrarea” civililor în nord-estul ţării.

Josep Borrell participă miercuri la o reuniune a miniştrilor Apărării din cadrul NATO la sediul Alianţei la Bruxelles.

Turcia este stat membru NATO, iar acţiunile sale în Siria şi Libia nemulţumesc mulţi parteneri.

Incapacitatea UE de a se impune în criza siriană provoacă un ”sentiment de frustrare”, deoarece ”Uniunea Europeană (UE) este neputinciooasă”, a declarat şeful diplomaţiei în faţa aleşilor europeni.

”Puţin contează ceea ce spunem noi - «ei trebuie să se oprească, ar trebui, ar trebui, trebuie, trebuie, trebuie». Da, dar cu ce pârghie, cu ce forţă, cu ce capacitate putem acţiona noi asupra actorilor?”, a subliniat el.

”Am spus timp de mulţi ani că nu există o soluţie militară la conflictul din Siria, iar până la urmă a fost o soluţie militară. Prin intermediul cui? Prin intermediul celor care sunt capabili să folosească forţa militară”, şi-a exprimat el regretul.

”Europa nu este în această situaţie. Noi vom conntinua să-i îndemnăm pe toţi să înceteze atacurile vizând populaţia civilă, să înceteze să împiedice accesul umanitar (...). Dar noi ştim toţi că este vorba despre o declaraţie de principiu care nu este susţinută de o forţă coercitivă pentru a o transforma în realitate”, a mai deplâns Borrell.

”Dacă vrem cu adevărat să fim un actor geopolitic, trebuie să acţionăm şi să avem mijloacele de a o face. Altfel, vom continua să ţinem sesiuni parlamentare ca aceasta şi să continuăm să spunem «trebuie, trebuie, trebuie»”, a avertizat şeful diplomaţiei europene.

Sursa : news.ro

Mercur iese din retrograd pe 18 octombrie 2021. Ce înseamnă și cum sunt afectate zodiile
Toată lumea a simțit că face un pas înapoi în toată această perioadă. Cu toate acestea,...
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021. Leii pun multă presiune pe ei. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021 spune că Leii pun multă presiune pe ei. S-au acumulat o...
Parteneri
Cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge. Ce rochie purtată de Kate Middleton a costat sute de mii de dolari
Printre cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge se numără rochii luxoase și paltoane elegante. Kate Middleton are mai multe case de modă la care apelează frecvent, ce au și prețuri pe măsura faimei. 
Catine.ro
Ultimele știri