Antena Căutare

UE, reticenta in privinta extinderii dupa aderarea Romaniei si Bulgariei

Presedintia belgiana a UE, in a doua jumatate a lui 2010, dupa trei presedintii consecutive (Cehia, Suedia si Spania) favorabile extinderii, va fi "stricta si justa, fara a face promisiuni", potrivit secretarului de stat belgian pentru Afaceri Europene.

Olivier Chastel, coordonatorul principal al troicii alcatuite din presedintiile Spaniei, Belgiei si Ungariei (in prima jumatate a anului viitor), este rezervat in ceea ce priveste incheierea negocierilor de aderare cu Croatia in timpul presedintiei belgiene a UE, in a doua jumatate a anului.

"Depinde de Croatia. Criteriile nu pot fi sacrificate de dragul datelor si al programelor", a spus acesta, adaugand de asemenea ca nimeni nu ar trebui sa astepte o solutie miraculoasa din partea Belgiei in disputa dintre Atena si Skopje despre Macedonia, una dintre fostele republici iugoslave.

Totodata, Belgia nu promite acordarea statutului de candidat Muntenegrului sau Albaniei, ale caror candidaturi sunt supuse analizei de catre Comisia Europeana, fara a fi foarte optimista nici in ceea ce priveste Serbia, care si-a depus candidatura la sfarsitul anului 2009. Belgia prefera sa astepte ratificarea Acordului de Stabilizare si Asociere (ASA), iar in ceea ce priveste Bosnia si Kosovo, nu prevede pasi importanti.

Aceasta prudenta este motivata de experienta aderarii Romaniei si Bulgariei, cu toate ca Chastel nu a exprimat in mod explicit acest lucru.

"Ne-am invatat lectia din extinderile anterioare si am inteles ca implementarea reformelor dupa aderare este dificila. Astfel ca pe viitor, vom accepta numai state care sunt pe deplin pregatite pentru aderarea la UE", a spus acesta.

Grecii au scapat de vizele pentru SUA. Noi mai stam!... Precautie: Acceleratorul de particule va fi oprit un an din motive de siguranta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x