Antena Căutare

Un fost traducător germano-afgan, condamnat la şase ani şi zece luni de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de spionaj în favoarea Iranului

Un fost traducător germano-afgan din cadrul armatei germane a fost condamnat la şase ani şi zece luni de închisoare cu executare, după ce a fost găsit vinovat de spionaj în favoarea Iranului, de către tribunalul de mare instanţă din Koblenz, iar soţia sa, care a fost judecată în libeertate a fost condamnată la zece luni de închisoare cu suspendare, a anunţat tribunalul, relatează AFP.

Bărbatul, identificat drept Abdul S., în vârstă de 51 de ani, a fost găsit vinovat de ”trădare într-un caz deosebit de grav”.

Angajat ca interpret civil de către Bundeswehr (armata germană) în cazarma din Heinrich-Hertz de Daun, în apropiere de Koblenz, germano-afganul a fost găsit vinovat de ”transferarea unor secrete de stat cu caracter militar unor colaboratori ai serviciului de informaţii iranian”.

Încarcerat de un an, acuzatul risca închisoarea pe viaţă - cel puţin 15 ani de detenţie în Germania -, însă judecătorii au precizat că au ţinut cont de faptul că cei doi şi-au mărturisit faptele şi nu aveau cazier judiciar.

Concret, judecătorii au stabilit că acesta s-a întâlnit, începând de la 28 ianuarie 2013, în cel puţin opt rânduri, în diverse oraşe europene, cu agenţi din cadrul serviciilor secrete iraniene, cărora le-au predat documente aparţinând armatei germane - evaluări şi analize ale situaţiei militare în anumite ţări, a precizat tribunalul.

Aceste întâlniri au încetat la începutul lui februarie 2017, iar contactele au fost întrerupte la iniţiativa sa. În schimbul acestor informaţii, bărbatul a primit suma de 34.500 de euro.

Soţia sa avea cunoştinţă de activităţile sale cel puţin de la începutul lui 2016 şi i-a oferit un spirijin logistic, rezervându-i călătorii.

În schimb, tribunalul nu a putut să stabilească motivaţiile care l-au determinat pe acest bărbat să livreze informaţii agenţilor iranieni.

Procesul a început în ianuarie şi a fost plasat imediat sub semnul secretului de stat.

Astfel, publicul şi presa nu au fost autorizate să asculte citirea întregului act de acuzare, din ”motive de securitate de stat”, a precizat preşedintele tribunalului, Thomas Bergmann.

Sursa : news.ro

Eurodeputaţii îndeamnă la o evacuare a migranţilor celor mai vulnerabili faţă de noul coronavirus de pe insulele greceşt... Trump, acuzat de rasism, îndeamnă la ”protejarea” americanilor de origine asiatică şi dă asigurări că răpândirea noului ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x