Antena Căutare

Un oficial din cadrul NSC, Alexander Vindman, ”îngrijorat” de convorbirea la telefon între Trump şi Zelenski, la care a asistat, audiat în Congres

Un oficial din cadrul Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă urmează să declare marţi în Congres că a fost ”îngrijorat” în timp ce asculta convorbirea la telefon între Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimit Zelenski, potrivit unei copii a declaraţiei sale obţinută de mai multe publicaţii americane, relatează AFP.

”Am fost îngrijorat de apelul” telefonic, scrie Alexander Vindman în declaraţia sa preliminară, pe care urmează să o prezinte marţi în Congres şi din care The New York Times (NYT) a publicat fragmente.

”Eu nu credeam că este potrivit să i se ceară unui Guverm străin să ancheteze un cetăţean american (...), toate acestea aduceau atingere securităţii naţionale a Statelor Unite”.

După convorbirea la telefon, Vindman precizează că şi-”a prezentat îngrijorările principalului avocat al Consiliului de Securitate Naţional” al Casei Albe.

Între persoanele audiate în Congres, în cadrul procedurii de destituire a lui Donald Trump, Vindman este prima care a asistat în mod direct la convorbirea la telefon între preşedintele american şi Volodimir Zelenski.

Opoziţia democrată caută să stabilească dacă preşedintele republican a făcut abuz de puterile sale în scopuri personale în această discuţie la telefon atunci când a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la rivalul său în alegeri Joe Biden.

Alexander Vindman este un veteran al Războiului din Irak, un titlu care-i aduce mult respect în Statele Unite şi în administraţia Trump, ceea ce ar urma să facă atacurile la adresa sa mai dificile.

Casa Albă denunţă o ”vânătoare de vrăjitoare” şi refuză să coopereze cu anchetatorii în această procedură de destituire.

Ea le-a impus membrilor administraţiei - consilieri, diplomaţi, secretari - să nu răspundă somaţiilor parlamentarilor de a se prezenta la audieri, invocând necesitatea protejării activităţii prezidenţiale şi ”confidenţialitatea” discuţiilor acestuia cu anturajul său.

Camera Reprezentanţilor urmează să se pronunţe săptămâna aceasta - pentru prima oară prin vot într-o sesiune plenară - asupra unei rezoluţii care oficializează ancheta în vederea destituirii lui Trump şi care autorizează audieri publice.

Sursa : news.ro

Primul vot oficial joi, în ancheta în vederea destituirii lui Trump... Partidul Laburist acceptă să se organizeze alegeri anticipate, anunţă Jeremy Corbyn...
Procrastinarea poate fi un semn al problemelor serioase de sănătate. Află explicațiile specialiștilor
Procrastinarea poate fi un semn al problemelor serioase de sănătate, spun experții. Însă ce...
Horoscopul zilei de 29 ianuarie 2023. Peștii au parte de câștiguri financiare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 29 ianuarie 2023 vine cu vești bune pentru cei mai mulți nativi din zodiac....
Parteneri
Metode sustenabile pentru a slăbi sănătos. Ce sfaturi îți recomandă dieteticienii
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x