Căutare Live

Un proces în care sunt judecaţi 18 studenţi şi un universitar în urma unui marş pro-LGBTI a început la Ankara

Un proces în care sunt judecaţi 18 studenţi şi un universitar cu privire la faptul că au participat la o manifestaţie de susţinere a comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor şi intersexualilor (LGBTI), a început marţi la Ankara, relatează AFP.

Studenţii şi profesorul, care compar în libertate, sunt acuzaţi de faptul că ”au luat parte la o adunare ilegală” şi au refuzat să se supună ordinului de a se dispersa.

Ei riscă de la şase luni la trei ani de închisoare.

Aceşti studenţi de la prestigioasa Universitate Tehnică din Orientul Mijlociu (ODTU) din Ankara au luat parte la acest marş în mai.

Anul acesta, pentru prima oară din 2011, conducerea universităţii a interzis această adunare. Unii particpanţi au fost arestaţi după ce poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

O înregistrare video postată pe reţele de socializare la puţin timp după manifestaţie, surprinde poliţia care îi atacă în mod violent pe manifestanţi.

Amnesty International a denunţat luni, într-un comunicat, ”absenţa unui fundament legal al interdicţiei Marşurilor Mândreiei (Gay Pride)”, adunări de susţinere a comunităţii LGBTI, şi îndeamnă ca aceste proceduri să fie abandonate.

În faţa tribunalului, avocatul apărării a cerut achitarea tuturor acuzaţilor, invocând faptul că este ”dreptul la exprimare, dreptul lor la întrunire paşnică” cele care sunt judecate.

Poliţia a refuzat ca susţinători ai acuzaţilor prezenţi la proces să citească în mod public un comunicat în faţa tribunalului.

Purtând un tricou în culorile curcubeului, unul dintre studenţii chemaţi la bară a denunţat ”discursurile urii” omniprezente în presa turcă şi a subliniat că homosexualitate este legală în Turcia.

”Noi aveam dreptul să fim acolo. Este un drept constituţional!”, a declarat el în faţa judecătorilor.

Homosexulitatea nu este o infracţiune penală în Turcia, însă homofobia este răspândită şi se manifestă prin agresiuni şi crime, potrivit unor ONG-uri.

În faţa judecătorilor, una dintre persoanele acuzate, Melike Irem Balkan, a subliniat că manifestaţia s-a desfăşurat în mod paşnic în toţi anii dinainte şi că interdicţia este ”injustă”.

Citește și
o femeie pozand eticheta prinsa de niste haine
O tânără a vrut să își cumpere o rochie, dar când a vrut s-o probeze a găsit un bilet neașteptat prins de haină. Ce scria
O tânără a vrut să își cumpere o rochie, dar când a vrut s-o probeze a găsit un bilet neașteptat prins de haină. Ce scria
fată cu mască de protecție împotriva coronavirusului
Ce măsuri de relaxare s-ar putea impune de Crăciun și de Revelion. Circulația liberă, iar magazinele program mai lung
Ce măsuri de relaxare s-ar putea impune de Crăciun și de Revelion. Circulația liberă, iar magazinele program mai lung
imagine cu o portie de pui crispy
Un bărbat a mâncat doar pui crispy timp de 30 de zile. Transformarea a fost uluitoare. Ce a descoperit
Un bărbat a mâncat doar pui crispy timp de 30 de zile. Transformarea a fost uluitoare. Ce a descoperit
Mai multe articole

De asemenea prezent în banca acuzaţilor, profesorul Mehmet Mutlu a declarat că nu a luat parte la manifestaţie, ci a dorit doar ”să-şi protejeze studenţii de violenţele poliţiei”.

În ultimii ani, numeroase evenimente organizate de comunitatea LGBT au fost interzise de către autorităţile locale turce, care invocă în general posibile provocări şi ”sensibilităţi sociale”.

Sursa : news.ro

VIDEO - Privește și vei plânge! Mirele paralizat "s-a ridicat" în noaptea nunții și a dansat alături de aleasa... Atac într-o grădiniță! Trei educatori și 51 de copii au fost internați de urgență în spital! Ce au pățit micuții...
Parteneri
Alec Baldwin și-a șters contul de Twitter. Motivul pentru care ar fi renunțat la rețeaua socială
Alec Baldwin și-a șters contul de Twitter. Actorul în vârstă de 63 de ani a luat această decizie la doar câteva zile după ce a acordat primul interviu public privind incidentul de pe platourile de filmare ale producției Rust.
Catine.ro
Ultimele știri