Căutare Live

Un reprezentant al familiei lui George Floyd a dat în judecată oraşul Minneapolis şi patru ofiţeri de poliţie, solicitând despăgubiri în urma morţii acestuia în custodia poliţiei

Un reprezentant al familiei lui George Floyd, un afro-american care a murit după ce un poliţist din Minneapolis l-a imobilizat cu genunchiul pe gât timp de aproape 9 minute, a dat miercuri în judecată oraşul şi patru ofiţeri de poliţie, la un tribunal federal, solicitând plata unor despăgubiri financiare, transmite Reuters.

Procesul a fost înregistrat la Tribunalul Districtual din Minneapolis de către Ben Crump, un avocat specializat în drepturi civile care a reprezentat şi alte familii în cazuri de notorietate în care bărbaţi de culoare au fost omorâţi de poliţişti, şi de către un alt avocat, Antonio Romanucci.

Crump a spus reporterilor, în faţa tribunalului, că este ”un proces pentru drepturi civile, referitor la o moarte nedreaptă”.

Moartea lui Floyd a dus la declanşarea unor proteste de stradă la nivel naţional împotriva brutalităţii poliţiei şi a relansat dezbaterile americane legate de rasism în mijlocul pandemiei de coronavirus, cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Reclamaţia numeşte drept pârâţi oraşul Minneapolis şi patru ofiţeri de poliţie care au participat la arestarea lui Floyd sub suspiciunea că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari la un magazin de băcănie şi solicită bani pentru despăgubiri compensatorii, speciale şi punitive din partea ofiţerilor şi despăgubiri speciale din partea oraşului.

Derek Chauvin, un poliţist alb care a îngenunchiat pe Floyd când acesta era încătuşat, a fost arestat patru zile de la moartea acestuia. El a pledat nevinovat pentru acuzaţiile de crimă de gradul al doilea şi omor din imprudenţă.

Alţi trei poliţişti aflaţi la faţa locului, J. Alexander Kueng, Thomas Lane şi Tou Thao, au fost acuzaţi pentru ajutor şi complicitate.

Floyd, în vârstă de 46 de ani, s-a rugat pentru viaţa sa, spunând poliţiştilor că nu poate să respire.

Moartea sa, după alte câteva cazuri de ucidere de către poliţie a unor afro-americani, a condus la proteste în Statele Unite şi în lume, grupul Black Lives Matter cerând reformarea forţelor de ordine.

Congresul SUA nu a reuşit luna trecută să cadă de acord asupra unei legislaţii care să aducă schimbări în poliţie.

Sursa : news.ro

Premierul israelian Netanyahu a anunţat un plan care acordă granturi guvernamentale tuturor israelienilor, pe fondul ne... Românii din Ucraina reclamă încălcarea dreptului la educaţie în limba maternă şi acuză ”un genocid cultural-lingvistic”:...
Ultimele știri