Antena Căutare

Un roman, condamnat la moarte in Malaezia

Tanarul a fost prins transportand droguri si, potrivit legii de acolo, va fi executat prin spanzurare. Sentinta nu este insa definitiva iar autoritatile de la noi incearca acum din rasputeri sa obtina o pedeapsa mai blanda. In urma cu 4 ani, un alt roman condamnat la moarte in China a fost executat.

Tanarul condamnat la moarte se numeste Ionut Alexandru Golongan si are doar 21 de ani. Nu parea ca realizeaza ce se intampla cu el, la iesirea din sala de judecata. Chiar si sentinta a primit-o calm si cu un zambet incremenit pe fata.

Tanarul a fost prins pe 26 iunie, anul trecut, pe aeroportul din Kuala Lumpur. La control, vamesii au gasit in bagaj un kilogram si jumatate de metamfetamina, un drog de trei ori mai puternic decat cocaina.

Cei mai multi dintre cei care cad prada retelelor internationale de carausi sunt foarte tineri, sunt naivi, nu stiu exact care sunt riscurile la care se supun cand fac astfel de transporturi.

Romanul a fost retinut pe loc si judecat dupa legile din Malaezia. Acolo, codul penal prevede condamnarea obligatorie la moarte a traficantilor de droguri. In aceasta categorie intra oricine este prins cu cel putin 15 grame de heroina sau 200 grame de cannabis.

Exista multe state, in special in Asia, unde consumul sau transportul cu droguri se pedepseste cu moartea.

Romanul din comuna Telega, judetul Prahova, lucra ca sofer part-time si s-a gandit ca asa ar putea castiga un ban in plus, fra sa stie ca-si risca viata. Pentru un astfel de transport, carausul primeste, de obicei, cateva mii de euro. Autoritatile de la noi cunosc situatia.

"Prin intermediul MAE, cetateanul roman beneficiaza de serviciile unui avocat, cat si de legatura cu familia sa. Pe parcursul tuturor termenelor procesuale, reprezentantul Ambasadei a fost prezent in sala de judecata", a precizat Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat.

Ambasadorul Malaeziei la Bucuresti a fost chemat la MAE. Autoritatile spera ca pedeapsa sa fie schimbata.

Pana atunci, romanul are drept la apel. Un alt timisorean a fost condamnat de curand, in Malaezia, la opt ani de inchisoare si 10 lovituri de bici dupa ce a fost prins primavara trecuta cu doua kilograme si jumatate de droguri, pe acelasi aeroport din Kuala Lumpur. In 2009, un roman a fost condamnat la moarte si executat in China pentru trafic de droguri.

Puteti urmari editiile integrale ale Observatorului pe AntenaPlay.ro.

Sat pentru rromi intr-o suburbie a Parisului!... Cum ramane cu Regina? David Bowie, cel mai bine imbracat britanic din toate timpurile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x