Antena Căutare

Ungaria taxeaza bancile si asigurarile. FMI si UE nu sunt de acord

Parlamentul ungar a votat introducerea unei taxe exceptionale asupra bancilor si asigurarilor, care va permite colectarea a aproximativ 200 miliarde de forinti (circa 700 de milioane de euro), informeaza France Presse. Decizia face parte din setul de masuri luate de guvernul de la Budapesta pentru reducerea deficitului public.



De partea cealalta, FMI si Uniunea Europeana nu sustin masura in cauza, estimand ca taxa reprezinta o contributie prea ridicata. Delegatiile FMI si UE au plecat sambata trecuta din Ungaria, fara sa ajunga la un acord cu Budapesta, apreciind ca masurile pe care le are in vedere Orban vor pune in pericol relansarea cresterii si vor slabi bancile.

In aceste conditii, negocierile si acordarea viitoarei transe a imprumutului de 20 de miliarde euro, acordat in octombrie 2008, au fost suspendate.

Tot joi, premierul Orban a declarat ca spera la o reducere, in viitor, a deficitului bugetar sub pragul de 3%, solicitat de UE. Totusi, premierul a solicitat, pentru Ungaria, tratament egal cu celelalte state in privinta calendarului de atingere a acestei tinte.

Intrebat daca guvernul de la Budapesta isi mai doreste un acord de tip precautionary cu FMI pentru 2011 si 2012, Orban a precizat ca aceasta chestiune este "insignifianta" acum, avand in vedere ca cea mai importanta problema este ajungerea la un acord in cadrul UE legat de modul in care se va reduce deficitul sub pragul de 3%.

MAE: Romania isi reafirma pozitia cu privire la nerecunoasterea statalitatii Kosovo... Ancheta: Tragedia de la Smolensk miroase a atentat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x