Căutare Live

Unioniştii şi republicanii încearcă să scoată Irlanda de Nord din blocajul politic

După o perioadă de aproape trei ani fără Guvern local în Irlanda de Nord, unioniştii şi republicanii, care împart puterea, încearcă luni să reia dialogul, cu speranţa ca rezultatul alegerilor legislative din Regatul Unit să deblocheze situaţia, relatează AFP.

În această provincie britanică, guvernarea este împărţită între unioniştii din cadrul DUP şi republicanii din cadrul Sinn Fein, în virtutea Acodului de Pace din Vinerea mare, care a pus capăt în 1998 celor 30 de ani de violenţe interconfesionale în regiune.

Însă Irlanda de Nord se confruntă cu o lipsă a Executivului local în urma prăbuşirii precedentei coaliţii, în ianuarie 2017, în urma unui scandal politico-financiar.

De atunci, mai multe serii de negocieri nu au permis ridicarea blocajului, însă în urma alegerilor de joi din Regatul Unit, atât contextul politic, cât şi raporturile de forţă s-au schimbat, impulsionând discuţii prevăzute luni la Belfast.

Miza este cu atât mai crucială, cu cât Adunarea locală, în prezent paralizată, are de spus ultimul cuvânt cu privire la dispoziţii vamale controversate vizând să evite reimpunerea unei frontiere fizice cu Irlanda, după Brexit, de-acum cvasiasigurat la 31 ianuarie.

Până acum, negocierile nu au fost facilitate de alianţa din 2017 a DUP cu Partidul Conservator (Tories) al fostului premier Theresa May, după ce aceasta din urmă a pierdut majoritatea absolută în Parlament.

Partidul unionist s-a concentrat, astfel, asupra Westminsterului, exercitând o mare influenţă, mai ales în negocierea Brexitului. El a blocat cele două acorduri succesive în vederea unei ieşiri din Uniunea Europeană (UE).

NOU RAPORT DE FORŢE

Scrutinul legislativ anticipat britanic a schimbat complet datele problemei, iar victoria zdrobitoare, joi, a premierului conservator în exerciţiu Boris Johnson îl eliberează de orice alianţă în vederea ”realizării Brexitului” la 31 ianuarie.

Este vorba despre o ”evoluţie semnificativă”, a subliniat şefa Sinn Fein Mary Lou McDonald, deoarece DUP a fost înghiţit de ”melodrama şi disfuncţionalitatea Brexitului”.

”Sper, în prezent, ca atenţia să le revină la noi şi că vom putea să ridicăm împreună ceea ce trebuie ridicat şi acoperi prăpastia democratică din viaţa politică irlandeză, care nu este la Londra, ci la Belfast”, a declarat ea lui la BBC.

”Este atomosfera schimbării”, a adăugat ea, pledând în favoarea unui proces ”ordonat, paşnic şi democratic”.

”Sper că este atmosfera schimbării”, a declarat şefa DUP Arlene Foster, tot la BBC. În opinia sa, un acord este necesar să fie reprezentativ din cauza faptului că ”există populaţii împărţite în Irlanda de Nord şi că toate aceste populaţii trebuie să-şi aibă locul lor în Irlanda de Nord”.

Citește și
colaj de imagini cu icoana sfintei filofteia, un preot, cartea sfanta si o femeie care se inchina
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Colaj cu zăpadă și ninsoare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
colaj de fotografii cu irina petrea
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Mai multe articole

Pentru prima oară, provincia a ales la Westminster mai mulţi deputaţi conservatori - nouă, dintre care şapte din cadrul Sinn Fein şi doi din cadrul SDLP (social-democraţi), susţinători ai unei reunificări cu Irlanda, decât unionişti din cadrul DUP (opt).

Sfârşitul alianţei cu conservatorii ”va îndemna mai mult DUP să găsească un acord cu Sinn Fein" în vederea formării unei noi coaliţii guvernamentale, confirmă politologul Jamie Pow, de la Universitatea Queen din Belfast.

În opinia sa, unioniştii este necesar ”să le arate alegătorilor” că pot soluţiona această problemă, dacă vor ”să continue să fie consideraţi competenţi”.

Atât Sinn Fein, cât şi DUP au obţinut mai puţine voturi decât în scrutinul precedent, în faţa emergenţei mişcărilor mai moderate de pe centrul eşicherului politic, ca răspuns la frustrarea alegătorilor faţă de impasul din Parlamentul local.

Iar în faţa ameninţării unor noi alegeri regionale, agitată de către ministrul britanic însărcinat cu Irlanda de Nord - în cazul în care Executivul nu este restaurat până la 13 ianuarie -, cele două partide sunt mai înclinate să-şi modifice poziţiile.

Blocajul politic din Adunarea Stormont a avut deje efecte foarte concrete, Londra fiind cea care gestionează afacerile curente.

Deputaţii britanici au adoptat amendamente care au permis liberalizarea, în octombrie, a avortului şi liberalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex în provincie, aliniind-o la restul Regatului Unit şi provocând furia ultraconservatorilor din DUP.

Sursa : news.ro

VIDEO - Privește și vei plânge! Mirele paralizat "s-a ridicat" în noaptea nunții și a dansat alături de aleasa... Boris Johnson îşi prezintă acordul Brexitului vineri în Parlament...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri