Antena Căutare

UPDATE! Beijingul se joaca cu focul: Trei nave militare chineze, in apele Japoniei

Trei nave de supraveghere chineze au patruns luni dimineata in zona considerata de Japonia ca fiind apele sale teritoriale, in largul insulelor Senkaku (Marea Chinei de Est - revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu, n.r.), a anuntat paza de coasta nipona.

UPDATE 13.00: Trei nave guvernamentale chineze au facut o incursiune de cateva ore, luni dimineata, in apele teritoriale japoneze, in largul insulelor disputate din Marea Chinei de Est, informeaza AFP. Initial, paza de coasta nipona anuntase prezenta a doar doua nave. Aceste nave, doua de supraveghere maritima si o a treia apartinand administratiei pentru pescuit, au navigat timp de sapte ore la 20 de kilometri de doua insule din Senkaku, Kubashima si Uotsurijima, in Marea Chinei de Est, dupa care au plecat, a anuntat paza de coasta japoneza, care supravegheaza indeaproape zona din preajma arhipelagului.

Alte sase vapoare chineze patrulau putin mai departe, in apropierea limitei de 22 de kilometri care marcheaza frontiera apelor teritoriale nipone.

Guvernul japonez a inaintat un "protest ferm" pe canale diplomatice, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Osamu Fujimura.

Incidentul are loc la numai o zi de la decizia chineza de a "respinge" o ceremonie de aniversare a relatiilor dintre China si Japonia, pe fondul tensiunilor puternice dintre cele doua tari.

Conform pazei de coasta nipone, navele chineze se aflau la 20 de kilometri de doua insule din Senkaku, Kubashima si Uotsurijima. De asemenea, alte patru nave de patrulare chineze navigau putin mai departe, in apropierea limitei de 22 de kilometri, ce marcheaza frontiera apelor teritoriale japoneze.

Saptamana trecuta, nu mai putin de 13 nave guvernamentale chineze au navigat timp de cel putin patru zile in apropierea insulelor Senkaku.

Tensiunea dintre China si Japonia a cresut de la inceputul lunii septembrie, dupa decizia japoneza de a nationaliza cele cinci insule nelocuite, a caror platforma continentala ar putea ascunde hidrocarburi.

Foto: en.wikipedia.org

Tragedie in Himalaya: O avalansa a inghitit cel putin 11 persoane, alte 38 sunt disparute... Tabara ilegala de romi, daramata la Sofia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x