Antena Căutare

UPDATE! Romania nu intra anul acesta in Schengen!

Consiliul de Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene ar putea decide astazi daca va permite Romaniei si Bulgariei sa adere la Schengen in acest an, pe etape, sau in 2012. Olanda a anuntat deja ca se va folosi de dreptul de veto si va respinge intrarea Romaniei in spatiul de libera circulatie, motivand ca granitele tarii noastre nu sunt sigure.

UPDATE 15.15: Romania nu intra anul acesta in Schengen. Consiliul JAI a amanat luarea unei decizii, discutiile urmand a fi reluate in octombrie. Finlanda si Olanda s-au opus aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

UPDATE 12.00: Presedintia poloneza a UE ar urma sa amane, joi, in Consiliul Justitie si Afaceri Interne, votul privind eventuala aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in lipsa unui consens al statelor membre, evitand astfel o decizie negativa, anunta Mediafax, citand surse europene.

Diplomatii polonezi s-ar afla in cautarea unui compromis de ultim moment. Si RFI Romania anunta ca decizia privind aderarea celor doua tari va fi, cel mai probabil, amanata, in lipsa unui consens.

Sursele europene citate sustin ca presedintia poloneza poate, din punct de vedere procedural, sa ceara organizarea unui "tur de masa" - procedeu prin care fiecare stat membru isi exprima opinia pe tema aderarii celor doua tari la Spatiul Schengen. Presedintia poloneza ar urma sa faca acest lucru joi, iar in cazul foarte probabil in care nu se va ajunge la un consens (in conditiile opozitiei Olandei si Finlandei), presedintia poloneza a UE va cere ca subiectul sa nu fie supus votului, ci sa se limiteze la o dezbatere, pentru a fi evitata o decizie negativa.



Traian Basescu a respins ideea ca Romania nu ar indeplini criteriile pentru aderarea la Spatiul Schengen. Seful statului a recunoscut ca Romania se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste justitia, sau frontierele, dar acestea sunt probleme de natura politica si nu ar trebui sa influenteze procesul de aderare la Spatiul Schengen.


Daca Olanda nu-si va schimba pozitia legata de aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, tara noastra mai are o sansa la Consiliul JAI din octombrie, spune presedintele Basescu.

Ministrul de interne, Traian Igas, spune ca Romania ar trebui primita in spatiul Schengen fara rezerve.

Decizia va fi luata astazi, la Bruxelles. Cele mai probabile variante sunt o integrare partiala, prin care Romania si Bulgaria ar primi acces pe apa si in aer, sau amanarea aderarii pana in 2012.

sursa: Antena3

VIDEO! Peru: Elevi omorati cu otrava de soareci... VIDEO! Bill Gates, cel mai bogat cetatean din America...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x