Antena Căutare

UPDATE! S-a semnat acordul privind scutul antiracheta. Hillary Clinton: "Romania a fost un partener puternic in actiunile NATO din intreaga lume"

UPDATE! Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, si secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au semnat, marti, la Washington, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Romania. Semnarea a avut loc la scurt timp dupa intalniri intre presedintele SUA, Barack Obama, vicepresedintele Joe Biden si seful statului roman, Traian Basescu.

Iata principalele declaratii ale lui Hillary Clinton:

*Acordul semnat astazi va pozitiona Romania ca actor-cheie in viitorul sistem de aparare al NATO

*Intelegerea reflecta dedicatia SUA fata de aliatii sai din NATO si in mod specific fata de articolul 5 si va ajuta la protejarea intregii Europe.

*Romania a fost un partener puternic in actiunile NATO din intreaga lume

*Omagiem dedicatia si sacrificul soldatilor romani care au servit alaturi de soldatii americani in Afghanistan

*Felicit presedintele Romaniei si ministrul Afacerilor Externe pentru declaratia privind parteneriatul strategic Romania - SUA

*Nu sunt fericita in legatura cu modul in care sistemul vizelor functioneaza pentru romani. Ne vom adresa Congresului pentru a schimba criteriile pentru includerea in programul Visa Waiver.

La randul sau, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a dat asigurari ca tara noastra va participa la toate actiunile menite sa asigure securitatea: "Romania este decisa sa participe la eforturile de securitate"

Alte declaratii facute de Teodor Baconschi:

*SUA sunt unul dintre cei mai puternici investitori in economia Romania. Asteptam mai multi investitori americani in Romania.

*Acest moment vine la doua zile dupa ce toata lumea a comemorat atacurile de la 11 septembrie. Vantul schimbarii din lumea araba arata ca merita luptat pentru schimbari



Anuntul oficial privind participarea Romaniei la proiectul american de aparare antiracheta in Europa a fost facut la 4 februarie 2010. Presedintele Traian Basescu a anuntat in 4 februarie ca Romania a acceptat invitatia administratiei Obama de a gazdui interceptoare de rachete ca parte a scutului american.

Sistemul este dezvoltat intr-o abordare adaptiva in etape, de natura sa garanteze acoperirea integrala a teritoriului Romaniei impotriva posibilelor amenintari reprezentate de rachetele cu raza scurta sau medie de actiune.

Presedintele Traian Basescu se afla in vizita de lucru in Statele Unite, in vederea semnarii unor acorduri bilaterale, seful statului fiind insotit de seful SMG, de ministrii Apararii si de Externe, de directorii SIE si SRI si de ambasadorul american la Bucuresti.

VIDEO! Minneapolis: Petrecere terminata cu bataie in plina strada... Inregistrare video cu Osama bin Laden, la zece ani de la atentatele din 11 septembrie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x