Antena Căutare

UPDATE! Spania: Cotroloriii de trafic aerian au renuntat la greva

Ministerul de Interne din Spania a decretat stare de urgenta pe tot teritoriul tarii, in urma grevei controlorilor de trafic aerian. Controlorii de trafic care nu se vor prezenta imediat la locurile de munca risca sa fie arestati. Este prima data, potrivit presei spaniole, cand Guvernul ia o astfel de masura de la reinstauarea democratiei in 1977. Armata a fost chemata sa preia coordonarea traficului aerian.

UPDATE 20.20: Controlorii de trafic au anuntat ca renunta la greva

UPDATE 18.00: Peste 2.000 de zboruri au fost anulate din cauza grevei din Spania, iar peste 250.000 de pasageri au ramas la sol in diferite colturi ale lumii.

UPDATE 15.15: "Aeroporturile sunt practic toate paralizate", a declarat ministrul de Interne Alfredo Perez Rubalcaba, citat de AFP, la incheierea unei sedinte extraordinare a Guvernului, care a aprobat "un decret prin care este instituita stare de alerta, in acord cu Constitutia".

Starea de alerta va fi in vigoare in principiu "15 zile", a declarat ministrul. Acest lucru inseamna ca "angajatii vor fi convocati la locul de munca si in cazul in care nu se vor prezenta acest lucru va putea fi calificat drept nesupunere, prevazuta de codul penal militar", a explicat Rubalcaba.

UPDATE 14.00: Nici o cursa nu mai decoleaza din Romania cu destinatia Spania

UPDATE 13.35: Spatiul aerian spaniol este inchis pana la orele 21.00. Doua aeronave romanesti sunt blocate la sol.

UPDATE 13.20: Ministerul de Interne din Spania a instituit stare de urgenta pe tot teritoriul tarii, in urma grevei controlorilor de trafic aerian. Controlorii de trafic care nu se vor prezenta imediat la locurile de munca risca sa fie arestati. Greva declansata vineri seara a paralizat traficul aerian din tara iberica, afectand milioane de pasageri.

"Situatia este aceasi ca ieri (n.r. - vineri). Nu sunt zboruri. Numai cursele trans-oceanice ajung la Madrid Barajas", a declarat un purtator de cuvant al Aena, precizand ca situatia este acceasi in toata tara.

Guvernul spaniol a anuntat vineri seara ca va incredinta armatei gestionarea controlului aerian din cauza acestei greve care a izbucnit in urma unui conflict privind timpul de munca si a denuntat un santaj al controlorilor de trafic aerian.

"Nu vom permite acest santaj care ia ostatici cetatenii", a afirmat ministrul Transporturilor, Jose Blanco.

Aproape tot spatiul aerian spaniol este inchis de vineri seara

Un Consiliul al ministrilor extraordinar este prevazut pentru sambata dimineata si ar putea decreta "stare de alerta", a afirmat vicepresedintele Guvernului, Alfredo Perez Rubalcaba, avertizand ca angajatii care nu se prezinta la serviciu sunt amenintati cu inchisoarea.

"Starea de urgenta presupune mobilizarea tuturor controlorilor si trimiterea imediata in justitie a celor care nu se prezinta la locul de munca, ce s-ar putea solda cu pedepse cu inchisoarea", a explicat ministrul.

Criza, care afecteaza 250.000 de pasageri, potrivit Autoritatii pentru administrarea aeroporturilor (Aena), a izbucnit vineri seara, cu inchiderea aeroporturilor Madrid-Barajas, cele din insulele Canare si Baleare, pe masura ce controlorii au refuzat sa mai lucreze.

Aeroporturile s-au transformat vineri seara in gigantice sali de asteptare. La Madrid s-au format cozi lungi de asteptare, unii dintre pasageri preferand sa se aseze pe jos.

"Este insultator, traim intr-o tara de lumea a treia, avem controlori incompetenti si un Guvern incompetent", a declarat Laura Torres, o avocata in varsta de 37 de ani, care voia sa plece impreuna cu sotul ei catre Canare.

O greva a controlorilor de trafic aerian era prevazuta pentru sfarsitul lui decembrie, iar aceasta miscare a izbucnit brusc, intr-un moment in care spaniolii au cinci zile libere.

Fondatorul WikiLeaks: Am primit documente care sustin existenta vietii extraterestre... WikiLeaks: Arabia Saudita, principala sursa de fonduri pentru militantii islamisti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x