Antena Căutare

Urmează alte zile de foc! Temperaturile vor atinge 45 de grade Celsius în Europa

Canicula, care s-a soldat cu trei morţi în Spania, continuă să acapareze Europa Occidentală, de la nord la Sud, iar turişti şi locuitori afectaţi de vreme îşi fac griji din cauza valului de căldură, relatează AFP.

Canicula, care s-a soldat cu trei morţi în Spania, continuă să acapareze Europa Occidentală, de la nord la Sud, iar turişti şi locuitori afectaţi de vreme îşi fac griji din cauza valului de căldură.

Trei bărbaţi au decedat din cauza unor ”valuri de căldură” săptămâna trecută, în Spania. Călduri copleşitoare s-au înregistrat în Madrid (40°) şi Sevilla (42°), dar și în partea de sud, potrivit agenţiei meteorologice.

RECORD DE TEMPERATURĂ ÎN PORTUGALIA

Portugalia a înregistrat un record istoric de 45,2° la Alvega, la aproximativ 150 de kilometri de Lisabona. În ţară, temperaturile depăşeau 40°, potrivit serviciilor meteorologice.

Sâmbătă a fost ziua cea mai critică în Portugalia, 11 districte de la nord la sud aflându-se sub cod roșu de caniculă.

ÎN SUEDIA SE TOPEŞTE UN GHEŢAR

În celălalt capăt al Europei, Suedia, după ce a înregistrat cea mai caldă lună iulie - în mai bine de 250 de ani - continuă, la începutul lui august, să înregistreze temperaturi neobişnuit de mari în această ţară nordică, în jurul valorii de 30°.

Această căldură neobişnuită a provocat o schimbare geografică majoră - ţara şi-a pierdut cel mai înalt vârf.

Acesta era un gheţar, vârful de sud al Kebnekaise, în Arctica. Însă el a pierdut numai în luna iulie câte 14 centimetri - pe zi -, iar în prezent este depăşit de vârful de nord al Kebnekaise, din rocă, şi care a devenit cel mai înalt punct din Suedia, cu cei 2.096,8 metri ai săi.

Suedia, care a fost afectată de incendii importante în iulie - inclusiv dincolo de Cercul Arctic - rămâne în alertă. În ţară practic nu a mai prea plouat din mai, iar vegetaţia este deosebit de uscată. Furtuni erau aşteptate sâmbătă.

APĂ DISTRIBUITĂ GRATUIT ÎN ITALIA

Italia, după ce a înregistrat 40° la începutul săptămânii în Sardinia şi în nordul ţării, a revenit la 35°, o temperatură mai obişnuită pentru o ţară mediteraneeană. La Roma, unde oricine îşi poate potoli setea gratuit la fântâni publice, Protecţia Civilă distribuia sticle cu apă turiştilor.

FRANŢA, ÎN ALERTĂ

În Franţa, 67 din cele 95 de departamente sunt în alertă, cu temperaturi de peste 30° aproape peste tot, mai puţin în nord-est, şi de până la 38° în sud.

Vineri a fost ”una dintre cele mai calde zile”, potrivit meteorologului Stéven Testelin.

CAII LA ODIHNĂ ÎN AUSTRIA

În Austria, unde recordul din 2013 de 40,5° nu a fost încă doborât, este destul de cald ca celebrelor fiacre din Salzbourg să li se interzică circulaţia. O lege interzice punerea cailor la birjă atunci când sunt peste 35°.

CREŞTERE A ACCIDENTELOR ÎN BELGIA

Securitatea rutieră belgiană VIAS a anunţat o creştere a numărului accidentelor rutiere din cauza caniculei.

”Numărul mediu zilnic al accidentelor este în creştere cu 15% în timpul unui val de căldură. Iar accidentele sunt mai grave”, a declarat un purtător de cuvânt al VIAS, Stef Willems, citat de presa belgiană.

Europa nu scapă de caniculă. În mai multe ţări din sudul continentului temperaturile vor atinge 45 de grade Celsius.

În Franţa, Spania şi Portugalia este şi alertă de incendii.

În Portugalia, pompierii fac tot posibilul să nu se repete tragedia grecească şi au trimis alerte pe telefonul mobil pentru localnicii din zonele vizate.

Această țară ar putea introduce PEDEAPSA CAPITALĂ pentru accidentele rutiere. Totul se întâmplă după protestul a zeci de... Ce tragedie! Avion prăbușit într-o parcare: Sunt mai mulți morți! Autoritățile din California, în alertă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x